Σάββατο, Δεκεμβρίου 23, 2006
Πέμπτη, Δεκεμβρίου 21, 2006
Μαχαίρια
Η ποιότητα της λάμας πλέον είναι ένας συνδυασμός ατσαλιού. Παλιά δεν χρησιμοποιούσαν ανοξείδωτο ατσάλι γιατί μάλλον δεν υπήρχε. Εκείνες οι παλιές λάμες μαυρίζανε μέν αλλά ακονιζόντουσαν εύκολα. Σαν ξυράφια γινόντουσαν. Οι εντελώς ανοξείδωτες πάλι, δεν μαυρίζουν αλλά είναι δύσκολες στο ακόνισμα. Το σωστό μαχαίρι έχει λάμα που είναι κράμα των δύο άνωθεν ποιοτήτων.
Πόσο ζεί ένα μαχαίρι?
Ο καλός μάγειρας τρέμει μήπως χαλάσει το μαχαίρι του τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο. Υπάρχει βέβαια και το ακόνισμα. Ομως ό σωστός τρόπος είναι ολόκληρη ιστορία, τα μεγάλα εστιατόρια συνεργάζονται με εταιρείες που αναλαμβάνουν τη παράταση ζωής των μαχαιριών, της αλλαγής τους κλπ. Υπάρχουν βέβαια και τα ακονιστήρια χειρός που είναι σαν κώνοι αλλά που δεν ακονίζουν τις λάμες απλά τις ισιώνουν γιατί μετά απο πολλές κοπές οι λάμες στραβώνουν.
Εμείς οι λιγώτερο ειδήμονες μπορούμε να κάνουμε μερικά πράγματα που αυξάνουν τη ζωή μιάς λάμας στην οποία επενδύουμε:
- Οι τάβλες κοπής να είναι πάντα απο ξύλο ή πλαστικό. Οι μεταλλικές, γυάλινες, μαρμάρινες τάβλες καταστρέφουν την κόψη της λάμας.
- Οταν έρχεται η ώρα του πλυσίματος, ξεπλύνετε τα μαχαίρια με νερό της βρύσης και σκουπίστε τα. Μη τα πετάτε στον νεροχύτη μαζί με άλλα πράγματα αν καρφωθούν κάπου στραβώνουν οι μύτες. Το πλυντηριο πιάτων ζεσταίνει τη λαβή και τη καταστρέφει σαπίζοντάς τη. Χωρίς λαβή δεν μπορείτε να δουλέψετε το μαχαίρι.
- Οταν αγοράζετε ένα μαχαίρι σας το δίνουν μέσα σε μία χάρτινη ή πλαστική θήκη της λάμας. Φυλάξτε τα μαχαίρια μέσα στις θήκες αυτές στα ντουλάπια σας. Μην τα αφήνετε να χτυπιούνται μεταξύ τους ή μέ άλλα σκεύη, η καλύτερη μέθοδος θα ήταν να τα κρεμούσατε κάπου μακρυά όμως απο παιδιά και ζώα.
- Τέλος να χρησιμοποιείτε τα μαχαίρια για τον λόγο που τα αγοράσατε. Ποτέ για να ανοίξετε ένα βάζο, μία κονσέρβα, σαν οδοντογλυφίδες, κατσαβίδια και σφυριά.
Σάββατο, Δεκεμβρίου 16, 2006
To Σέσι"
Μετά το ΄φαϊ μιά μικρή ποκίτσα απο μία λιλιπούτεια τράπουλα τσέπης. Ως γνωστόν έχασα. Δεν είμαι χαρτόμουτρο μάτια μου, πώς να το κάνουμε.
Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2006
"Ο Τσακίρης", Νέα Κίος, Αργολίδα
Το καλοκαίρι ο κόσμος κάνει μπάνιο σ' αυτή τη ρηχή θάλασσα. Οχι όμως πολύς γιατί έχει λάσπη. Το καλοκαίρι ο Τσακίρης βγάζει τραπεζάκια μπροστά στο κύμα. Για άλλες γεύσεις.
Στην κάτω φωτογραφία είναι ένα ποταμάκι θάλασσας πίσω απο την ταβέρνα όπου διάφορα ψαροκάϊκα βρίσκουν αράδο. Σαν κάρτ ποστάλ. Τα παιδιά που έχουν την ταβέρνα είναι τρελλοί για φρέσκα ψάρια. Σερβίρουν ότι πιάσει το καϊκι τους. Ψάρια άγνωστα στον πολύ κόσμο. Γοφάρια, λούτσοι, μουρμούρες, ούγαινες, μπαλάδες και και μπακαλιαράκια. Τα αγαπημένα μου. Μικρά, καλοτηγανισμένα, ξεροψημένα απ έξω και ζουμερά απο μέσα.
Επίσης τρώμε εκεί και μπουγιουρντί που είναι τοπική φέτα κομμένη σε ροδέλλες, μαζί με φέτες ντομάτας και ΄μακρουλής πιπεριάς που τη λένε κέρατο. Ολα στο φούρνο με λίγο λάδι, ίσα να λιώσει η φέτα. Μετά δεν σε φτάνει το ψωμί, αυτόματα θα παραγγείλεις κι άλλο. Για την παπάρα.
Και οι χορτοκεφτέδες μας αρέσουν, είναι μεγάλοι και χορταστικοί. Και άμα είναι χειμώνας μας βγάζουν και κυδώνι γλυκό.
Είναι μετά δυνατόν να πάμε Ναύπλιο και να μην φάμε στον Παράδεισο?
Κυριακή, Δεκεμβρίου 03, 2006
Κεράσματα
Αλλο να το βλέπετε και άλλο να το τρώτε.
Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2006
Ο "Πανταζής" στο Κεφαλάρι - Αργους
Μετά παραγγείλλαμε ένα κοτόπουλο με γλυκόξυνη σάλτσα. Το κοτόπουλο έχει ψηθεί προηγουμένως στα κάρβουνα, ξεροψημένο απέξω με ζουμί μέσα, απο πάνω έχουν βάλει τηγανητες στρογγυλές πατάτες και όλο έχει περιχυθεί απο τη δική τους ξυνή σάλτσα λεμονιού που είναι σωστά δεμένη (το τονίζω αυτό το τελευταίο γιατί κάπου αλλού που είχα φάει αντίστοιχο κοτόπουλο, είχανε δέσει τη σάλτσα με αλεύρι - το οποίο φαινόταν στη γεύση).
Κυριακή, Νοεμβρίου 19, 2006
Οι "Γεύσεις" της Κηφισιάς
Πρώτο πιάτο, μιλφέϊγ με ψητές στα κάρβουνα σαρδέλλες και ντομάτες
σαλάτα με καλαμαράκια
για κύριο πιάτο κοκκοράκι με χυλοπίττες
και μους σοκολά
Δευτέρα, Νοεμβρίου 13, 2006
"Το Ανώγι" στην Ελάτη Τρικάλων
και εδώ "Η Μάγια γυμνή". Το είχαν βάλει στο φούρνο το γαλοτύρι και είχε γίνει κρέμα. Με το δάχτυλο το γλείψαμε.
Οι μερίδες ήταν μεγάλες. Στην κάτω φωτογραφία είναι το φαγητό μου. Ναί, μέσα στη γούρνα αυτή παρήγγειλα γίδα βραστή που ήταν ένα όνειρο, όχι μόνο δεν μύριζε αλλά συνοδευόταν απο ονειρεμένη χορτόσουπα. Ταράτσα την έκανα.
Ψίτ! Γκαρσόν! Τον λογαριασμό
Δευτέρα, Οκτωβρίου 30, 2006
Ενα καφέ, παρακαλώ
Κυριακή, Οκτωβρίου 29, 2006
Σφύρλας
Πού να φάμε? Δεν ξέραμε την περιοχή..προχωρήσαμε πρός τον Αγιο Κωνσταντίνο, βρήκαμε έναν παράδρομο και μέσα στα δένδρα ξεπρόβαλλε η ταβέρνα του Σφύρλα. Ωραία αυλή με πλάκες και κόσμο που έτρωγε με χαρά.
Ομολογουμένως αυτό που με τράβηξε ήταν το κάτωθι μηχάνημα, που θεώρησα ότι κάπου σε μεταλλείο ανήκε, αλλά μπορεί και όχι. Ας μου πεί αν ξέρει κανείς.
Βρήκαμε ένα άδειο τραπέζι στο βάθος μάλλον κάτω απο τη κληματαριά και καθίσαμε. Και ώσπου να παραγγείλλουμε λαίμαργα κυττάγαμε τα πιάτα των γειτόνων..κάτι σαν πλατιά κόκκινα μπιφτέκια, αλλά πολύ κόκκινα απέξω σαν να τα είχαν τυλίξει με μπέηκον και κάτι μπέζ μπαλλάκια..δεν μπορούσαμε να τα προσδιορίσουμε, να ήταν μπουρεκάκια ή κάτι άσχετο.. Ετσι όταν ήρθε ο σερβιτόρος δεν κάναμε κανονική παραγγελία αλλά δείξαμε τα εδέσματα των γειτόνων (πρός μεγάλη θυμηδία τους) και παραγγείλαμε μία απο τα ίδια. Και για κυρίως απο μία μερίδα κουνέλι στιφάδο..
Κατ' αρχήν ήρθαν τα μπέζ μπαλλάκια που δεν ήταν στρογγυλά, μάλλον οβάλ..και ιδού
ήταν κρεμμύδια γεμιστά, όπως κάνουμε τα κολοκυθάκια αλλά χωρίς το αυγολέμονο.. Α-Π-Ι-Σ-Τ-Ε-Υ-Τ-Α. Ζουμερά απο μέσα και το κρεμμύδι απ΄έξω δεν ήταν λιωμένο, άντεχε..
Μετά ήρθαν τα περίφημα κατακόκκινα μπιφτέκια, μόνο που δεν ήταν κιμαδένια ήταν ντοματοκεφτέδες, πλατιά ζυμωμένοι με χυλό αλεύρι-ντομάτα-μυρωδικά..Πέσαμε σαν τρελλοί επάνω τους και η φωτογραφική μηχανή έμεινε να κυττάζει το άδειο πιάτο.. Χάσατε μαντάμ, χάσατε! Απόλαυση γιατί πεινάγαμε.
Κάναμε παπάρα το φρεσκοζυμωτό ψωμί στη σάλτσα.. Και μετά ήρθαν τα κουνέλια.. που τα είχαμε ξεχάσει..και δεν μπορούσαμε να τα φάμε γιατί είχαμε χορτάσει.. Πάπαλα.
Ψιλοφάγαμε μεταξύ μας τη μία μερίδα και την άλλη μας την κάνανε πακέτο για μαζί μας.
Ηρθε και ο λογαριασμός, όλα αυτά σύν δύο καραφάκια δικό του κρασί, σύνολο 30 ευρώ.
Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006
Τα δικά σας μυρωδικά
Ποιά μυρωδικά όμως? Κατ' αρχήν υπάρχει η ρίγανη, φοβερό φυτό πολύ εύκολο να πιάσει και άμα ξεραθεί, χωρίς καμμία φροντίδα, ξαναβγαίνει το χειμώνα καινούργιο. Δίπλα στη ρίγανη μπορείτε να βάλετε δενδρολίβανο, ταιριάζουν καλά μεταξύ τους , δεν θέλουν και πολλά νερά..τα δενδρολίβανα έχουν την τάση να γίνονται θάμνοι όπως η ρίγανη
Ο δυόσμος και η μέντα φέτος φυτεύτηκαν σε γλάστρες γιατί ξαπλώθησαν τόσο πέρυσι που είδα και έπαθα να καθαρίσω τα παρτέρια, πνίξανε όλα τα λουλούδια που είχα φυτέψει κοντά τους.
Τα ίδια έπαθα πέρυσι με τη ρόκα και τον μαϊντανό (το λέει και τ' όνομα ότι μεγαλώνει και απλώνει γρήγορα), μιά ρόκα όνειρο..που κάνει να αναρωτιόμαστε τι είδους ρόκες είναι αυτές των σουπερ μάρκετ!! Τα φύλλα της παχιά, φουντωτά και καυτερά..άμα φυτέψετε την δική σας θα με θυμηθείτε. Και δεν θα ξανα-αγοράσετε απ'έξω.
Το πρόβλημά μου είναι ότι ενώ φυτεύω διάφορα μυρωδικά, συχνά ξεχνάω τι φύτεψα πού. Τούτο εδώ δεν θυμάμαι αν είναι κάποιο χόρτο ή πατάτες...
Και βέβαια το τσίλι, που ξεκίνησε απο μερικούς σπόρους που μου έδωσε φίλη μου που φυτεύτηκαν τον χειμώνα και βεβαίως τους ξέχασα και έβαλα δίπλα λίγο θυμάρι. Και βγήκε την άνοιξη θάμνος απο chilly peppers, να βάζουμε ακόμη και στα λάχανα. Οσο για το θυμάρι τραβάει πλήθος τα μελισσόπουλα, χάρμα οφθαλμών.
Παρόλλο που δεν τρώγεται η λεβάντα, μυρίζει θεσπέσια. Βάλαμε και λίγη λεβάντα.
Για φέτος έχω ήδη βάλει κόλιανδρο, βασιλικό, μαΪντανό, αρμπαρόριζα, κάρδαμο, μέντα και σχοινόπρασσο.
Και στα δικά σας λοιπόν!
Κυριακή, Οκτωβρίου 22, 2006
Η Κυρία Πόπη
Σάββατο, Οκτωβρίου 14, 2006
Πολυνησιακό φαγητό
Τελειώσαμε το πρώτο πιάτο και ήρθε ο βιαστικός με ζεστές αρωματικές πετσετούλες να ξεπλύνουμε τα χέρια μας, πετσετούλες που μύριζαν ροδόνερο..υπέροχες. Οσο σκουπίζαμε εμείς τα χέρια μας, μάζεψε τα πιάτα μας και με μια πατσαβούρα που είχε στην τσέπη του σκούπισε το τραπέζι.. μετακινώντας και τα ποτήρια μας.. το έτριψε και λιγάκι για να γυαλίσει.. το πράγμα είχε γίνει πλέον κωμικό.. "άντε, άντε" του λέω "καλό είναι" ..
Η πάπια του Κ ήταν καλή, φαινόταν φρεσκομαγειρεμένη και συνοδευόταν απο τις γνωστές πιτούλες και μία πελώρια πιατέλλα απο φρεσκοκομμένα λαχανικά.
Στην κάτω φωτογραφία είναι το κάρυ που παρήγγειλα.
στον κατάλογο έλεγε ότι περιέχει, μποσχάρι , φρέσκα φασολάκια, ντομάτα, κινέζικα λαχανικά, σερβιρισμένα μέσα σε μία γλυκοπατάτα. Στην παραπάνω κατασκευή δεν έβγαλα άκρη. Ηταν ένα πελώριο πιάτο με τα υλικά ανακατεμένα τουρλού-τουρλού.. στο τέλος όταν έφθασα στην γλυκοπατάτα (απο τις αγαπημένες μου) γεύση δεν υπήρχε.. Ισως αν υπήρχε περισσότερος φωτισμός στην αίθουσα να έβλεπα και τι έτρωγα, αλλά ήταν μισοσκόταδο.. για κάποιο λόγο..
Δεν τολμήσαμε να παραγγείλουμε γλυκό, στο παρελθόν βέβαια είχαμε απολαύσει μέχρι και τηγανητό παγωτό, τώρα όμως αρκεστήκαμε στο να παραγγείλουμε 2 εσπρέσσο και να πιούμε 1 γιατί ο βιαστικός ξέχασε να φέρει τον άλλον.!!!! Τον έφερε αργότερα, μαζί με τον λογαριασμό!!!!!!!!!!!!
Κρίμα βρε παιδιά! Ελπίζω μόνο του χρόνου που θα ξανάρθουμε, γιατί τάμα τόχουμε απο τον γάμο μας, να είναι όλα τέλεια, όπως παλιά και να τα καταφέρετε για μία ακόμη φορά να μας μεταφέρετε στο όνειρο.
Κυριακή, Οκτωβρίου 08, 2006
Ασημα Ψάρια
Από καιρό ψάχνω να γράψω κάτι για ψάρια που δεν τα ξέρει ο περισσότερος κόσμος και έτσι δεν τα αγοράζει και ούτε και τα τρώει σε ψαροταβέρνες άμα του τα προσφέρουν.
Πολλά θεωρούνται β' κατηγορίας, δλδ, δεν ανήκουν στις γνωστές φιρμάτες οικογένειες, δεν είναι φαγκριά, ροφοί, λαβράκια, μπαρμπούνια, πέστροφες, λυθρίνα..που τα ξέρουμε σχεδόν όλοι. Αλλα πάλι αυτόματα θεωρούνται β' κατηγορίας γιατί δεν είναι όμορφα όντας νεκρά, ένας σαργός, μιά συναγρίδα, μιά τσιπούρα είναι στιλπνά με ασημί/γκρί χρώμα, χυτό σώμα, όχι αγκάθια, ευχάριστα στο μάτι. Ενώ ένα καπόνι ή μία φοβερή σμέρνα, τρέπουν εις φυγήν ..
Ασχολήθηκα συστηματικά με τα άσημα ψάρια, μετά απο ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου πρίν 10 περίπου χρόνια που έδινε εικόνες και οδηγίες για τα ψάρια που κυκλοφορούν στις Ελληνικές ψαραγορές.
("Ψάρια του Αιγαίου, Ευρετήριο" των εκδόσεων ΕΡΜΗΣ, 1990), απο εκεί και ύστερα άρχισα να ψάχνω να δοκιμάσω τα λιγώτερο γνωστά. Επίσης ο πατέρας μου είχε χόμπυ το ψάρεμα, διέθετε ψαροντούφεκο, παραγάδια, συρτές, βραχοπετονιές, καμάκια, κιούρκους και καλά μαχαίρια για να υπερασπίζεται τη ζωή του (του είχε τύχει μία συναντηση με σμέρνα που του άφησε ενθύμιο 9 ράμματα). Τα ψάρια που έπιανε τα τρώγαμε αφού προηγουμένως με μάθαινε γι αυτά, συχνά με έπαιρνε μαζί του όταν σήκωνε τις πετονιές του για να τον βοηθάω.
- Γαλέος (Smooth hound) Υπάρχουν 2 ειδών ο γνήσιος και ο αστερίας. Είναι μικρά σκυλόψαρα που ζούν στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Το κρέας τους, πάντα γδαρμένο, κόβεται φέτα και πωλείται σαν φιλέττο για σκορδαλιά κλπ. Να πώ εδώ ότι όλα τα σκυλόψαρα και οι καρχαρίες δεν είναι γαλέοι. Τα φιλέττα τους δεν είναι νόστιμα, μερικά είδη είναι και πικρά στη γεύση. Εν τούτοις υπάρχουν κάποιοι έμποροι που δεν διστάζουν, άμα πιάσουν κανένα καρχαρία, να προοωθήσουν το κρέας του στην αγορά για γαλέο, με πολύ απογοητευτικό γευστικό αποτέλεσμα.
- Καπόνι (Gurnard). Το βρήκα στο εμπόριο, σε συνοικιακό ψαράδικο. Οταν το αγοράσετε κυττάχτε να είναι μεγάλο, γιατί το κεφάλι θα το πετάξετε μετά το ψήσιμο, δεν τρώγεται τίποτα απο εκεί, είναι συμπαγές κόκκαλο. Να σας το καθαρίσουν, έχει αγκάθια και λέπια σκληρά, θα σας φάνε τα χέρια. Και σούπα γίνεται, το κρέας του νόστιμο και σφιχτό. Το έκανα ψητό με απλό λάδι-λεμόνι-δενδρολίβανο σε φούρνο αέρος.
- Χριστόψαρο (σανπιέρος, ρέτουλα) (John Dory). Εχει σκούρο χρώμα και άσχημη φάτσα. Στη μέση του σώματός του έχει μία μαύρη βούλα απο κάθε πλευρά. Υποτίθεται ότι απο εκεί το έπιασε ο Χριστός για να το ευλογήσει. Ζεί σε βόριες θάλασσες, εμφανίζετια όμως και στο Αιγαίο, το βρήκα σε ψαράδικο. Το καθάρισμα απο τον ψαρά εννοείται, έχει αγκάθια. Το κάναμε βραστό, πολύ ωραία σούπα, γίνεται και ψητό.
- Μαγιάτικο, λεγεται και μανάλι όταν είναι μικρό, στ' αγγλικά Amber Jack or Seriola. Φοβερό ψάρι τόσο στο νερό όσο και στη γεύση. Αν το πετύχει ο ψαροντουφεκάς να ετοιμαστεί για μάχη. Είναι ανοιχτό ασημί με χρυσή γραμμή στα πλευρά. Μεγάλο, τουλάχιστον 1 μέτρο ή και παραπάνω. Γευστικά είναι παχύ μέν με λευκή, σφιχτή σάρκα, ζουμερά φιλέττα και μεστή γεύση. Τρώγεται και ψητό αλλά και στη σχάρα.
- Ούγαινα, (Sheepshead bream), λέγεται και χαρακίδα. Την πρώτη φορά τη βρήκα σε ιχθυοπωλείο αλλά μετά την έχω φάει και στην Αθήνα σε ψαροταβέρνες. Σε γεύση μοιάζει με το σαργό, έχει ζουμερή σάρκα και πάντα είναι ψητή. Την έχω φτιάξει και στα κάρβουνα (με τα λέπια πάντα), ακόμη καλύτερη.
- Βλάχος, λέγεται και πίγκα, (Stone fish or wreck fish). τεράστιο ψάρι, μπορεί να φθάσει και τα 50 κιλά. Μία φορά στη ζωή μου το έχω φάει μαγειρευτό απο τον Κόλλια, υπέροχη λευκή σάρκα, πλούσια γεύση.
- Λουτσάκι, Το είδος συμπεριλαμβάνει το θηριώδες Barracuda των Τροπικών, εδώ όμως κυκλοφορεί σε πολύ μικρότερη έκδοση, σαν Λουτσάκι. Τρώγεται ολόκληρο μαζί με τη μυτερή μουσούδα και τα μικροσκοπικά δοντάκια. Το δοκιμάσαμε στην Ν. Κίο Αργολίδας, στην ταβέρνα του Τσακίρη. Τηγανίζεται κομμένο στη μέση σε φριτέζα. Κρέας λευκό, χωρίς κόκκαλα σαν μπακαλιάρος. Απίστευτος μεζές.
- Μπαλάς, ανήκει στην οικογένεια του λιθρινιού, ωμός είναι ανοιχτός ρόζ με τεράστια μάτια. Η γεύση είναι σαν του λιθρινιού, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος δεν το προτιμάει. Τον κάναμε στα κάρβουνα και ήταν η σάρκα ψωμωμένη. Τον αγόρασα πρώτη φορά απο ένα ιχθυοπωλείο στο Ναύπλιο.
- Μουρμούρα, (Striped Seabream), πολύ νόστιμη με σφιχτή σάρκα και ελάχιστα κόκκαλα. Την κάναμε ψητή και ήταν μία Α-ΠΟ-ΛΑΥ-ΣΗ.
- Γοφάρι, (Blue fish). Λέγεται και λουφάρι. Το δοκιμάσαμε ψητό στην ταβέρνα του Τσακίρη, Νέα Κίος, Αργολίδα. Δεν ξέρω αν κυκλοφορεί σε ψαράδικα, είναι πελαγίσιο και πάρα πολύ νόστιμο. .
- Σάλπα (Salema fish), την είχε ο ψαράς μου, την πήρα και την πάτησα. Τις δύο φορές που την αγόρασα όπως και να την μαγείρεψα βγήκε ΧΑΛΙΑ, ούτε η γάτα δεν την έφαγε. Μύριζε βούρκο. Ο ψαράς όμως μου είχε πεί ότι είναι ωραία, την πούλαγε εξάλλου. Κάτι στραβό έκανα φαίνεται εγώ.
Οι πληροφορίες είναι απο παλιές γνώσεις και δοκιμές-αποτυχίες. Συνταγές δεν δίνω, έχει το ιντερνετ άπειρες.
Ψάχνω ακόμη να δοκιμάσω , σμέρνα (σούπα), σκιό (που λέγεται και παντελής), σαλούβαρδο (που λέγεται και ποντικός), μυλοκόπι (που λέγεται και κρανιός) και κυνηγό (που λέγεται και λαγός) .. θα δούμε.
Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2006
Βαρούλκο
Χθές είμαστε στην οδό Πειραιώς, καλεσμένοι για φαγητό. Το κτίριο που στεγάζεται το εστιατόριο πολύ μοντέρνο κολλητά στο Ξενοδοχείο Ηριδανός.
Κυριακή, Σεπτεμβρίου 24, 2006
Αγγουράκια και τουρσάκια
Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 18, 2006
Ακουσα ότι
Κυριακή, Σεπτεμβρίου 17, 2006
Η Σπηλιά της Αργολίδας
Ταβέρνα "Η Σπηλιά" στην περιοχή Κεφαλάρι Αργους. Κοσμική ταβέρνα θεωρείτε απο τους ντόπιους, διάφοροι πολιτικοί την χρησιμοποιούν. Ανοιχτή χειμώνα καλοκαίρι. Το εσωτερικό της τον χειμώνα είναι χαμηλοτάβανο απο μπετόν φτιαγμένο σαν σπηλιά με βαθουλώματα, ρωγμές κλπ.. Οποιος έχει κλειστοφοβία ας την αποφύγει. Το καλοκαίρι όμως έχει μεγάλη αυλή πίσω με άνετα καλοστρωμένα τραπέζια και πολύ καλό φαγητό.
Στα γλυκά υστερεί λίγο, μόνο παγωτά έχει και αυτά τίποτα σπουδαία.. Το χειμώνα βγάζει τοπικό γιαούρτι με μέλι και καρύδια, φανταστική η ποιότητα του γιαουρτιού, παλιά ήταν έτσι αυτό της σακκούλας, τώρα τέτοιο γιαούρτι μόνο στην περιοχή τρώω.
Αν βρεθείτε στην περιοχή σας τη συνιστώ.
Tartare
Γαλλικό εστιατόριο στη Γλυφάδα. Πηγαίνουμε συνήθως εκεί αρχές καλοκαιριού, όταν οι νύχτες είναι ακόμη δροσερές.
Το περιβάλλον εντυπωσιακό, το μενού απλό αλλά και περίπλοκο, έχει εύκολα πραγματάκια για τους μη μυημένους και άλλα φοβερά πιάτα για τους λάτρεις. Το προσωπικό περιποιητικό και ευγενικό. Η κράτηση ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.
Το νούμερο 1 είναι ...το κρέας. Ο ωμός κιμάς Tartare, απλά δεν παίζεται. Ζουμερός, με το σωστό αλατάκι, ούτε πικάντικος, ούτε αδιάφορος. Ολα του τα κρέατα είναι σωστά ψημένα, εδώ δεν υπάρχουν τα γνωστά καλοψημένα, χωρίς αίμα, το αιματάκι είναι fact αν δεν είσαι καννίβαλος, μην διαλέγεις Γαλλικό εστιατόριο. Επίσης έχουν και το σωστό πάχος. Το ελληνικό κόντρα είναι λεπτό, ενώ το κόντρα γαλλικής κοπής διπλό σε πάχος. Αυτό έχει αντίκτυπο στη γεύση.
Το νο. 2 είναι οι τηγανιτές πατάτες τις οποίες εδώ δεν τις παραγγέλνεις, εξυπακούονται και έρχονται απο μόνες τους μαζί με το κρέας.. πατάτες όνειρο, καυτές και χειροποίητες..
Το νούμερο 3 είναι το σουφλέ. Αργεί να έρθει, σωστή πριμαντόνα, ΄΄οταν όμως εμφανίζεται κάνεις υπόκλιση. Υποτίθεται ότι είναι για 2 άτομα..σιγά..όποιος προλάβει είναι..το τέλειο πρώτο πιάτο.
Πέρα απο αυτά δοκιμάσαμε
τυρί Camembert με βατόμουρα
Ραβιόλια με φουά γκρά
Entrecote με ροκφόρ
και πολύ καλή λίστα κρασιών
Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 06, 2006
Φεστιβάλ μπύρας
Σάββατο, Αυγούστου 19, 2006
Πιπινιός
Τετάρτη, Ιουλίου 19, 2006
"Το Σουσάμι" της Θεσσαλονίκης
Μας πήγανε εκεί τα ξαδέλφια μας. Το περιβάλλον ωραίο, φαγητό σε τραπεζάκια έξω. Ενας μόνο σερβιτόρος πολύ περιποιητικός και γνώστης των φαγητών και των οίνων μας περιποιήθηκε επάξια..
Οι γεύσεις διαφορετικές και εξαίσιες, αγκινάρες με ρόκα και τυρί,
μερικοί βέβαια φάγανε το καταπέτασμα και ιδού το φυσικό επακόλουθο!!!
Παρασκευή, Ιουλίου 14, 2006
"Ο Ζύθος" της Θεσσαλονίκης
- μία μερίδα αραβικής πίττας με φακές και ρεβύθια
- τοματοκεφτέδες
- ένα πενιρλί για τον μικρό
- 3 ειδών κρέατα σε κιμά και τυλιγμένα με φύλλο
- μία σαλάτα ρόκας με παρμεζάνα
- ένα μεγάλο κεμπάμπ για 3 άτομα
- μία μερίδα κοτόπουλο φιλέτο με σάλτσα ροδιού γκλασέ και πουρέ με τυρί και πατάτα
και 3 μπουκάλια κρασί, μετά τα τσίπουρα.
Οταν η ώρα ήταν 22.00,και ενώ είχαμε τελειώσει και τεντωνόμαστε νωχελικά στις καρέκλες μας, εμφανίσθηκαν τα ξαδέλφια μας που μας σύστησαν και το εστιατόριο, είχαν τελειώσει το ιατρείο τους και ήρθανε να μας δούνε και να φάνε. Και βεβαίως δεν είναι ευγενικό 2 να τρώνε και οι άλλοι να κυττάνε. Ετσι ξαναπαραγγείλαμε, μερικές μεζεδιές.. και λίγο κρασί ακόμη..μετά την πέσαμε στα παγωτά και κατά τις 02.00 το πρωϊ..κουτρουβαλώντας και παραπατώντας .......φύγαμε..!
Κυριακή, Ιουλίου 09, 2006
"Ο Κυριάκος" της Καβάλας
Κυριακή, Ιουνίου 25, 2006
Διπλή γιορτή
κατ' αρχήν πήγε η μικρή σε γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών να διαλέξει τα δώρα της.
Η τούρτα ήταν δια χειρός πεθεράς και αφού αφορούσε δύο άτομα γράφτηκε το περίφημο "Χρόνια μας πολλά" που ήταν και το κλού της βραδυάς. Μετά η Μ έσβησε τα κεράκια της με 1 Φουουουου!!!!
Και του χρόνου!