Σάββατο, Φεβρουαρίου 19, 2011

Η δήθεν Ελλάδα μας

Η Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ δήθεν..όλα έχουν πάρει το λούστρο της οφθαλμοπάτης.. Αλλιώς τα περιμένεις, αλλιώς σου φαίνονται και αλλιώς είναι.

1) Το δήθεν εστιατόριο, που έχει πάρει άδεια για μπάρ, αλλά σερβίρει και φαγητό. Ξεκίνησε για μπάρ, μετά έβαλε καφέ και τόστ, μετά πάγκο για τυρόπιτες κ σάντουιτς. Αγάλι-αγάλι άρχισε να βγάζει σαλάτες στην αρχή, μετά πιάτα τυριών-αλλαντικών, για να καταλήξει στο μοσχαράκι στη γάστρα και στη ρεβυθάδα!!
Ξεκινώντας απο σκαμνιά για μπάρ και σιδερένια μικρά τραπεζάκια έξω για το καφέ σου, πήγε στα κανονικά φαρδιά τραπέζια μέσα, πρόσθεσε τέντες έξω, μετά το έκλεισε με νάϋλον και τέλος τσούπ! νατη η εξωτερική σόμπα-λάμπα για ζέστη.
Κανένας δεν ελέγχει την άδεια του μαγαζιού. Αν ποτέ εμφανισθεί κάποιος ελεγκτής, του κάνει ο ιδιοκτήτης της "επιχείρησις" το τραπέζι τζάμπα, οπότε ανοίγει το στόμα του μόνο για να μασάει. Και βέβαια όποιος μασάει δεν μιλάει.

2) Το δήθεν φαγητό. Ενώ ο πελάτης παραγγέλνει διάφορα εδέσματα, καταλήγει να τρώει ετοιματζίδικα και ξαναζεσταμένα. Παραγγέλνει ντολμαδάκια χειροποίητα και παίρνει ζεσταμένα ντολμαδάκια κονσέρβας. Ομως άμα έχεις φάει κιβώτια κονσέρβες με ντολμαδάκια Παλίρροια, ξέρεις τη γεύση τους, οπότε θεριεύεις αμα σου τα βγάζουν ΖΕΣΤΑΜΕΝΑ (μπλιάχ) αλλά με τιμή ταβέρνας.
Η, οι τηγανιτές πατάτες που υποτίθεται είναι φρεσκοκομμένες "της γιαγιάς".. φρεσκο-βγαλμένες απο τη νάύλον σακκούλα προφανώς εννούν. Αμα ήθελα προτηγανισμένες θα πήγαινα στα Goody's δεν θα πλήρωνα τη τιμή σου μπάρμπα! Για να μη μιλήσω για το κρέας που αν η χονδρική τιμή είναι 20 ευρώ το κιλό (λέμε τώρα), μερικά "ξύπνια" εστιατόρια πουλάνε 2ο+ ευρώ τη κάθε μπριτζόλα, με γαρνιτούρα άθλιες πατάτες, πουρέ έτοιμο Maggi ή κακοβρασμένο ρύζι.
Υπάρχουν δε και κάποια "παραδοσιακά" μεζεδοπωλεία που σερβίρουν αυθεντικές γεύσεις Ηπείρου, όπως τυρί έμενταλ με ρόκα και μπαλσαμικό. Ως γνωστόν το ξύδι μπαλσάμικο και η παρμεζάνα έχουν τη βούλα του Ηπειρώτικου διεθνώς..

3) Η δήθεν εξυπηρέτηση. Οταν οι σερβιτόροι φέρνουν τα πάντα λειψά: Λείπουν ορισμένα μαχαιροπήρουνα, οδοντογλυφίδες, το λαδό-ξυδο π.χ. είναι άδειο, ώστε να ζητάς συνεχώς τούτο-κείνο και βέβαια να σε αντιμετωπίζουν περιφρονητικά "τι θέλει πάλι αυτός". Αντίστοιχα στο φαγητό, άλλο να παραγγέλνεις, άλλο να σου έρχεται με το σχόλιο "μας τελείωσε το κατσικάκι και σας φέραμε φέτα ψάρι". Τέλος ο λογαριασμός. Εκεί γίνεται χαμός. Μερικά μαγαζιά, δε τον φέρνουν καθόλου, έρχεται ο σερβιτόρος και σου λέει, όλα κάνουν τόσο. Η σου δίνει μία απόδειξη που αναγράφονται μεν αλλά δεν είναι ταμειακή. Αμα δε έρθει η ταμιακή, είναι για το σύνολο που ίσως και να σου προσθέτουν κάτι που δεν έφαγες.

Ποιό το συμπέρασμα; Να μη τρώς έξω, να είσαι μονίμως σπίτι;
Οχι βέβαια. Απλά να βλέπεις πώς είναι το μαγαζί και τι σου βγάζουν να φάς. Μετά αποφασίζεις να ξαναπάς ή να το ξεχάσεις..αφού βέβαια το δυσφημίσεις στους γνωστούς σου.
Ωστε να υπάρξει και μία τιμωρία για τους "δήθεν" έξυπνους εστιάτορες.

9 σχόλια:

An-Lu είπε...

Ακριβως!

Heliotypon είπε...

Δεν θα μπορούσα να τα έγραφα καλλίτερα! Τελευταία, παρασυρμένος από την προβολή ενός μαγαζιού που, υποτίθεται ότι, αναμόρφωσε ο Μποτρίνι, ("Ο Καβουροχειρουργός" λέγεται το μαγαζί) πήγαμε στην άκρη του κόσμου (Αιγάλεω) για να το βρούμε και να γευτούμε καβούρι! Καλλίτερα να είχαμε αγοράσει τις γνωστές ρώσσικες κονσέρβες και να μέναμε σπίτι. Το μαγαζί παγωμένο και πλημμελώς θερμαινόμενο, μόνο ένα άτομο σερβίριζε (η δόλια γυναίκα του ...δόκτορα) κι ένα καθυστερημένο παιδί για βοηθός. Γεύση καβουριού ούτε από μακρυά. Η περίφημη καβουροσαλάτα περιείχε τόσο λίγο καβούρι που ούτε το έβλεπες ούτε το γευόσουν. Απλώς, αν επέμενες στο ψάξιμο θα έβρισκες, με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού, μερικά, ελάχιστα, ψήγματα που έμοιαζαν με σάρκα κάποιου απροσδιόριστου είδους!

Marina είπε...

Καλύτερα ν' αγοράζατε κατεψυγμένα καβούρια και να τα ψήνατε σπίτι..παρά να σας πιάνουν και Κώτσους!!. Τόχει παραξηλώσει η Ελλάδα στο παιχνίδι των δήθεν.

Heliotypon είπε...

Μόλις ανέβασα ποστ με αφορμή το δικό σου. Δες το...

ViSta είπε...

Συμφωνώ.. άμα αποβάλουμε τις ψευδαισθήσεις μπορούμε να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις και να ξέρουμε τι να περιμένουμε από την εκάστοτε κατάσταση...άρα επί το προκειμένω... πιο είναι το όνομα του καταστήματος;

Χαιρετίσματα :)

ViSta είπε...

ποιο...  :) γκρ... :(

Marina είπε...

Vista, δεν είναι ένα κατάστημα/εστιατόριο συγκεκριμμένο. Παρατηρήσεις γενικές είναι απο διάφορα μέρη που έχω πάω.

scarlett είπε...

Σωστη σε όλα!
Μια παρατήρηση μόνο, όλες αυτές οι δηθενιές είναι έντονες και τις συναντά κανεις πολύ συχνά στην Αθήνα ή σε τουριστικούς προορισμούς. Εκεί δλδ που ο πελάτης είναι "περαστικός"
Στην μη τουριστική επαρχία της Ελλάδας βρίσκει κανεις νοστιμότατο φαγητό άριστης ποιοτητας, σε πολύ καλες τιμές και εξυπηρετηση, αλλά εκεί η πελατεία είμαι μικρή και συγκεκριμένη (οι ίδιοι ανθρωποι που συχνα γνωριζονται και μεταξυ τους) και αν δεν την ικανοποιήσεις απλα δε θα δουλέψεις.

scarlett είπε...

"ειναι μικρη και συγκεκριμενη"
sorry για τη βιασυνη και το λαθος