Σάββατο, Μαρτίου 24, 2007

Ο θάνατος του Ελληνικού κοτόπουλου

Χθές έκανα περιήγηση σε μία καινούργια για εμάς περιοχή των Ν. προαστείων μαζί με την κα Π. Είδαμε τοπία, θάλασσες και μπήκαμε και σε καταστήματα της περιοχής, σε ένα χασάπικο (να λείπουν τα ειρωνικά μειδιάματα εδώ, όπως ξέρετε, πλέον, μ' αρέσουν οι χασαποδουλειές), απ' όπου αγόρασα ένα κοτόπουλο, ελληνικής εκτροφής όπως με διαβεβαίωσε ο ευγενέστατος υπάλληλος.

Οταν γυρίσαμε έβαλα το κοτόπουλο να το κάνω ψητό να το φάμε το απόγευμα με τον Κ. Η διαδικασία απλή, πλύσιμο, πασάλειμμα με μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα μπόλικη (πικάντικη colmans), ενώ το εσωτερικό του το γέμισα με κομμένο πορτοκάλι. Το έχω ξανακάνει πολλές φορές και το αποτέλεσμα είναι πάντοτε εξαίσιο. Το έψησα πάνω στη σχάρα με τα υγρά να πεφτουν στο ταψί απο κάτω. Παράλληλα έκανα ψητές γλυκοπατάτες.

(Διευκρίνηση : Ο Κ τρώει τρελλαίνεται για κοτόπουλο, παιδικό απωθημένο είναι γιατί η μαμά του ποτέ δεν τους το μαγείρευε επειδή σε εκείνη δεν άρεσε. Και εγώ το τρώω, αλλά προσέχω τι να παίρνω, τα καλύτερα κοτόπουλα τα έχω φάει όταν μου πέσανε νεκρά στο κατώφλι μου σκοτωμένα απο τη Liselotte, ένα Γκέκας-γιούρα που είχα παλιά, μου έφερνε κάτι απίθανες κότες ελευθέρας βοσκής, ζουμερές και γευστικώτατες μια που δεν την πήγαινε κανείς κυνήγι..είχε πάρει το θέμα στα δικά της (χέρια) πόδια).

Οταν όμως βάλαμε το κομμένο κοτόπουλο στο πιάτο μας, απογοητευτήκαμε. Απέξω είχε γεύση, το κρέας του όμως ήταν σαν χαρτί, τι γεύση έχει το χαρτί? Τίποτα. Είτε τρώγαμε αγγούρι, είτε κολοκύθι, είτε κοτόπουλο το ίδιο θα ήταν. Αυτό δεν συμβαίνει όμως όταν αγοράζω κοτόπουλα κατεψυγμένα απο αλυσίδες σουπερμάρκετ. Τα τελευταία έχουν εξαίσια γεύση, μέσα-έξω.

Τι φταίει λοιπόν με το ελληνικό κοτόπουλο? Τι στο διάλο του δίνουν και τρώει ή τι βλέπει όταν είναι εν ζωή για να καταστρέφεται τόσο το κρέας του?

Μήπως πρέπει οι εκτροφείς να αναθεωρήσουν?

11 σχόλια:

CGP είπε...

@marina

η γευση του έχει να κάνει με την διατροφή του και την διαβίωση του από την εκκολαπτική μηχανή μέχρι την σφαγή. Προφανώς τα ταϊζουν "σκατά" και "σκατά" μετά τρώμε.

Κωστας είπε...

Βασικά τα είπε όλα ο cgp.

Το ερώτημα είναι:
Για ποιον λόγο τα ελληνικά κρέατα (και όχι μόνο κρέατα) θεωρούνται από το 99,99% των καταναλωτών "καλύτερα" από τα εισαγόμενα (τα οποία εισαγόμενα πολύ πιθανόν να είναι ποιοτικά κλάσεις ανώτερα) και είναι (το 99,99%) διατεθειμένο να πλερώσει πολύ ακριβότερα το "ντόπιο αρνάκι" (μια που πλησιάζει ο Πάσχας), το οποίο "ντόπιο αρνάκι" τρώει αβέρτα τις διοξίνες της ανεξέλεγκτης χωματερής των Ταγαράδων ας πούμε;
Ε;
Γιατί;


-->Δεν υποστηρίζω οτι τα ελληνικά προϊόντα είναι τα χειρότερα της πιάτσας, αλλά αυτό το κόλλημα με την υπηκοότητα του σφαγίου (χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η ποιότητα του) είναι σχιζοφρενική.
Νομίζω.

CGP είπε...

@Κώστας

Πρόκειται περί μυστηρίου. Θυμαμαι μικρός την μητέρα μου να τσακώνεται με τον χασάπη αν το αρνί είχε ελληνική η σερβική σφραγίδα. Εγω προσωπικά στην ελλάδα το αρνί που μου αρέσει είναι καταψυγμένο Ν. Ζηλανδίας από ΑΒ.

Στο εξωτερικό το αγγλικό αρνάκι ηταν τέλειο. Είχε γεύση αρνιού και όχι την βαρειά μυρωδιά του αρνιού με σήμα την γαλανόλευκη.

Πρόκειται γιά μεγάλο κόλλημα που ίσως να οφείλεται στις μακροχρόνια κατάπωση διοξινων από την χωματερή των Λιοσίων, Σχιστού και Ταγαράδων.

Ζήτω η ΕΛΛΑΣ
Ζήτω το Εθνος
Ζήτωσαν οι Εθνικοί Αμνοί !!!!!

An-Lu είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
An-Lu είπε...

Επειδή λόγω "προκοπής" (μαγειρεύω μόνο τα Σ-Κ ομως ξέρεις) παίρνω συνήθως εισαγόμενο κατεψυγμένο, δεν εντιμετώπισα ποτέ πρόβλημα γεύσης...

Marina είπε...

Πρός όλους
Προφανώς στον Ελληνα αρέσει να πληρώνει τα φέσια των συντοπιτών του. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοιο κόλλημα με άγευστα προϊόντα.
Ισως να θεωρεί ότι ό,τι είναι ακριβό=καλό.
Εφριξα και με την τιμή του μπακαλιάρου παραμονές 25ης, 20 ευρώ το κιλό, ΕΛΕΟΣ πιά! Ουρές οι νοικοκυρές να παραπονιούνται ΑΛΛΑ να παίρνουν! Και βεβαίως δεν πήρα!

Ανώνυμος είπε...

Ο Έλληνας είναι ο πιο ανεκπαίδευτος καταναλωτής στην ΕΕ.
Γι΄αυτό και όλα αυτά περί ελληνικότητας, τιμών κτλ.
Είδατε τιμές οι πιπεριές; Σοκ έπαθα όταν τις είδα την Παρασκευή. Το θέμα είναι πως όσο υπάρχουν κάποιοι/ες που αγοράζουν σε αυτές τις τιμές δεν θα πέσουν.
Για αρνάκια κτλ θα πέσει γέλιο με τα δελτία ειδήσεων τις επόμενες ημέρες. Για το ότι όμως δεν έχουμε σφαγεία που να πληρούν τη νομοθεσία της ΕΕ κουβεντούλα. Άλλωστε πριν τις εκλογές αυτά τα θέματα κάνουν τζιζ...

Unknown είπε...

GREEK KOTOPOULO FOREVER

EAT SHIT
STAY FIT

ggk είπε...

Πολύ ωραίο blog Marina. Σήμερα το είδα και είναι πολύ γιάμιιιιιιι.. Το ίδιο και το blog για την ορολογία. Ξεκίνησα να μαγειρεύω εδώ και 3-4 μήνες και δεν μπορείς να φανταστείς πόσες άγνωστες λέξεις συναντώ στους τσελεμεντέδες. Γιατί για μερικούς είναι αυτονόητα όλα αυτά;

Marina είπε...

izirider, διαφωνώ, προτιμώ να ψοφάω στο γυμναστήριο αλλά να τρώω ένα ποιοτικά γευστικό κοτόπουλο σε σωστή τιμή.

ggk, καλώς ήρθες! Το μπλόγκ για την ορολογία είναι υπο κατασκευή ακόμη, θεωρήσαμε απαραίτητο να το φτιάξουμε γιατί όπως και εσύ υπάρχουν άπειρες λέξεις που δεν τις ξέραμε σε θέματα μαγειρικής και τα περισσότερα λεξικά δεν τις περιλαμβάνουν. Δεν νομίζω ότι είναι για όλους αυτονόητο τι θα πεί "ταρτάρ" π.χ. για αυτό το λόγο φτιάχνουμε τώρα το λεξικό..

Marina είπε...

Gianni, σε ξένα κράτη όταν οι καταναλωτές θεωρήσουν οτι οι τιμές τροφίμων είναι υψηλές, απλά δεν πάνε να ψωνίσουν Αναγκάζοντας έτσι τους καταστηματάρχες να τις ρίξουν. Ενώ εδώ..όλα συνέχεια ανεβαίνουν και θα ανεβαίνουν γιατί οι Ελληνες είναι πλούσιοι. Εχουν λεφτά και αγοράζουν..τι να πώ πιά!