Δευτέρα, Οκτωβρίου 23, 2006

Τα δικά σας μυρωδικά

Τώρα που έρχεται χειμώνας είναι ωραίο να έχετε ανά πάσα στιγμή μυρωδικά και βότανα για την κουζίνα σας έτοιμα, φυτεμένα σε δικό σας χώρο, περιποιημένα απο τα χεράκια σας. Οσοι έχουν κήπο, είναι οι τυχεροί, οι λοιποί μπορούμε να τα βάλουμε σε ζαρντινιέρες, ακόμη και σε γλάστρες, ένα μπαλκόνι κάπου θα έχουμε, ακόμη και μπροστά στο παράθυρο, βγαίνουν.

Ποιά μυρωδικά όμως? Κατ' αρχήν υπάρχει η ρίγανη, φοβερό φυτό πολύ εύκολο να πιάσει και άμα ξεραθεί, χωρίς καμμία φροντίδα, ξαναβγαίνει το χειμώνα καινούργιο. Δίπλα στη ρίγανη μπορείτε να βάλετε δενδρολίβανο, ταιριάζουν καλά μεταξύ τους , δεν θέλουν και πολλά νερά..τα δενδρολίβανα έχουν την τάση να γίνονται θάμνοι όπως η ρίγανη


Ο δυόσμος και η μέντα φέτος φυτεύτηκαν σε γλάστρες γιατί ξαπλώθησαν τόσο πέρυσι που είδα και έπαθα να καθαρίσω τα παρτέρια, πνίξανε όλα τα λουλούδια που είχα φυτέψει κοντά τους.
Τα ίδια έπαθα πέρυσι με τη ρόκα και τον μαϊντανό (το λέει και τ' όνομα ότι μεγαλώνει και απλώνει γρήγορα), μιά ρόκα όνειρο..που κάνει να αναρωτιόμαστε τι είδους ρόκες είναι αυτές των σουπερ μάρκετ!! Τα φύλλα της παχιά, φουντωτά και καυτερά..άμα φυτέψετε την δική σας θα με θυμηθείτε. Και δεν θα ξανα-αγοράσετε απ'έξω.


Το πρόβλημά μου είναι ότι ενώ φυτεύω διάφορα μυρωδικά, συχνά ξεχνάω τι φύτεψα πού. Τούτο εδώ δεν θυμάμαι αν είναι κάποιο χόρτο ή πατάτες...
Και βέβαια το τσίλι, που ξεκίνησε απο μερικούς σπόρους που μου έδωσε φίλη μου που φυτεύτηκαν τον χειμώνα και βεβαίως τους ξέχασα και έβαλα δίπλα λίγο θυμάρι. Και βγήκε την άνοιξη θάμνος απο chilly peppers, να βάζουμε ακόμη και στα λάχανα. Οσο για το θυμάρι τραβάει πλήθος τα μελισσόπουλα, χάρμα οφθαλμών.
Παρόλλο που δεν τρώγεται η λεβάντα, μυρίζει θεσπέσια. Βάλαμε και λίγη λεβάντα.

Για φέτος έχω ήδη βάλει κόλιανδρο, βασιλικό, μαΪντανό, αρμπαρόριζα, κάρδαμο, μέντα και σχοινόπρασσο.

Και στα δικά σας λοιπόν!

4 σχόλια:

An-Lu είπε...

χεχεχε!
Τα μεγάλα πνεύματα συναντιώνται εδώ!!!!

dimitris-r είπε...

Άψογα.
Η ρόκα που αναφέρεις έχει υποστεί τόση μετάλλαξη από μόνη της με τα πολλά ποτίσματα που έχασε όλη την αψάδα της που είναι κι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει.
Αλλά για όλα φταίει η παρμεζάνα που της έταξε γάμο κι από τότε την εκδίδει από εστιατορίου εις εστιατόριον!

annamaria είπε...

Μου εδωσες πολυ καλη ιδεα για Ροκα, να εισαι καλα!!

Ανώνυμος είπε...

Ωραία φάση αυτή με τα μυρωδικά, η ταράτσα μου έχει γεμίσει βασιλικούς, δυόσμους, τσίλια και διαφόρων ειδών πιπεράκια και πάω για δεντρολίβανο τώρα. Όσο για τη ρόκα, φυτρώνει μόνη της για κάποιο λόγο, οπότε έτοιμη κι αυτή! Τώρα, έχω βάλει και κάτι χόρτα που κατά καιρούς γεμίζουν μαύρα ζουζούνια και αναγκάζομαι να τα κουρέψω (γουλί) προκειμένου να απαλλαχθώ από αυτά αλλά και να μην χρησιμοποιήσω εντομοκτόνα και χημικά σκευάσματα. Έχετε καμιά ιδέα για το πως θα μπορούσα να αντιμετωπίσω αυτό το θέμα χωρίς να κοντοκουρεύω τα φυτά μου κάθε τόσο? Επίσης κάτι που σκέφτηκα τελευταία είναι πως καλύτερα να μην τοποθετώ γλάστρες με ίδια φυτά τη μία κοντά στην άλλη έτσι ώστε στην περίπτωση που το ένα φυτό κολλήσει μελίγγρα ας πούμε, να μην μεταπηδήσουν τα έντομα και στο άλλο. Έχω παρατηρήσει τελευταία ότι όταν κολλάει ένα φυτό κάτι, τα έντομα μεταδίδονται στο κοντινότερο ίδιου είδους φυτό, οπότε φτιάχνω ομάδες με διαφορετικά φυτά για να τη γλυτώνουν. Αυτά...σαν φιλώ γλυκά και μυρωδάτα!