Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2006

Αυγουλάάάάς!

Πώς βράζουμε αυγά
έξυπνα και γοργά?
πώς το τρώς εσύ το αυγό
μελάτο, σφιχτό ή πετροβολάτο?
μελάτο όχι σπασμένο
σφιχτό όχι καμμένο
πετροβολάτο, πασχαλινό και βαμμένο?
1) Διαλέγοντας αυγά για βραστά
Λοιπόν κατ΄αρχήν το αυγό πρέπει να είναι φρέσκο, το Α και το Ω παιδιά. Τα αυγά που μας πουλάνε είναι από φρέσκα έως πολύ μπαγιάτικα μασκαρεμένα για ολόφρεσκα " απο την κότα βρε παιδιά..". Μέσα σε ένα βαθύ σκεύος ρίχτε νερό και βάλτε και το ωμό αυγό. Αν πάει φούντο στο πάτο, πετάχτε αμέσως εί δυνατόν χωρίς να σπάσει, είναι από μπαγιάτικο ως κλούβιο. Αν στέκεται στην επιφάνεια είναι φρέσκο. Αν τώρα κολυμπάει κάτω απο την επιφάνεια σε διάφορα επίπεδα, όσο πιό κοντά στην επιφάνεια πάει για φρέσκο, όσο πιό κοντά στον πάτο..καλό για κέικ, σάλτσες, κλπ.
Μετά πρέπει να δείτε αν το τσόφλι είναι ομοιόμορφο και καθαρό απο στίγματα. Βεβαίως χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ήδη βρασμένο, οπότε το ακουμπάτε σε μιά επιφάνεια και το γυρίζετε όπως τη σβούρα. Αν γυρίζει γρήγορα, είναι βρασμένο, αν δεν γυρίζει είναι ωμό.
Αν όλα τα ανωτέρω πάνε καλά μπαίνουμε θριαμβευτικά στην διαδικασία του
Βρασίματος
Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι ή μπρίκι αρκετο νερό να σκεπάζει το αυγό. Μία μέθοδος είναι πρώτα να βράσετε το νερό και μετά να βάλετε μέσα το αυγό. Οσες φορές το δοκίματα, το αυγό έσπασε είτε έβαλα ξύδι στο νερό είτε όχι. Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει και αφού μπεί το αυγό μέσα βάζουμε χρονόμετρο. Στα 3 λεπτά το αυγό βγαίνει μελάτο, στα 5 ημίσφιχτο, στα 8 σφιχτό, στα 10-20 προφανώς το ξεχάσατε γιατί βλέπατε το σίριαλ, οπότε πέταμα.
Οσο για ψητό αυγό
στων μικροκυμάτων το φουρνάκι
να το ξεχάσεις ακόμα
και αν είσαι το εξυπνώτερο
κουζινοπουλάκι
Θα κάνει ΜΠΟΥΜ
θα γυρίσει σβούρα
και θα μαζέψεις τα ασπράδια
με υγρή πατσαβούρα.
Οταν ετοιμασθεί το αυγό, βγάλτε το αφήστε να κρυώσει.

2) Choosing an egg for frying
Προσωπικά δεν μου αρέσει να βάζω βούτυρο στο τηγάνι για να τηγανίσω ένα αυγό, προτιμώ το μπέηκον ή λουκάνικα. Οταν αρκετό λίπος εμφανισθεί, σπάζω μέσα τα αυγά, για να μη σπάσει ο κρόκος σπάω το τσόφλι με ένα μαχαίρι και μετά το ρίχνω απαλά, όχι απο απόσταση γιατί θα κάνει τσάφφφφ! πλάτςςς! θα τιναχτούν τα λίπη παντού και θα σου σπάσει και ο κρόκος. Σκεπάστε το τηγάνι και δείτε αυτή την συνταγή

3) Διαλέγοντας αυγά για cocktail
Αγάπη μου επικίνδυνη
το ξέρω πως θές
ωμό το αυγό για κοκτέηλ
όμως εγώ που σε πονώ
οφείλω να σου πώ ότι
η salmonella καιροφυλακτεί
σαν το καυτό δαδί
Οσο μπορείς να το αποφύγεις αυτό
στην ανάγκη ζήτα
το αυγό τηγανιτό.
Προσωπικά τρελλαίνομαι για χτυπητό αυγό με κονιάκ, αν δεν φοβάσαι να ρισκάρεις, ιδού μία σκέτη κόλαση http://www.drinksmixer.com/drink1162.html
4) Αυγουλάκια τουρσί.
ή μάλλον για αυγά ορτυκιών τουρσί. Η συνταγή εδώ http://www.quail-egg-recipes.com/pickle.html. Τα αυγά αυτά πάνε πολύ καλά με μπύρα. Βαρέλια μπύρας.
5) Ζωγραφιστά αυγά
Το αυγό έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες εδώ και πολλά χρόνια, σε διάφορες κουλτούρες.
Τα αυγά τα βάφουν με μπογιές,
με κραγιόνια, με χαρτάκια
τους βάζουν καπελλάκια,
τα ντύνουν με πλεκτά ζιπουνάκια
τους ζωγραφίζουν μυτούλες και ματάκια
τους κολλάνε φτερά και σερπαντίνες
τους ανοίγουν τρύπες και τα γεμίζουν με μπογιές
και τα πετάνε στων φίλων τις αυλές.
6) Παιχνίδια με αυγά
Κυνήγι των αυγών
Ωραίο παιχνίδι για παιδάκια, όπου σε έναν όχι πολύ μεγάλο χώρο κρύβουμε χρωματιστά αυγά και ξαμολιούνται τα παιδάκια με καλάθια για να τα βρούν. Το παιδί που βρίσκει τα περισσότερα κερδίζει έναν κούνελο απο ύφασμα ή σοκολάτα ή κάτι παρόμοιο.
Πέταγμα αυγού
Αυτό είναι ωραίο να παιχτεί όταν κάνουμε πικ νικ. Δύο ομάδες ανθρώπων χωρίζονται και στέκονται η μία απέναντι στην άλλη. Ο κάθε ένας της μιάς ομάδας πετάει ένα αυγό στον απέναντί του παίχτη της άλλης ομάδας. Αν ο άλλος το πιάσει χωρίς να το σπάσει, κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να μεγαλώσει η απόσταση ανάμεσά τους και να γίνει πιό δύσκολο. Αν αυτός που πετάει το αυγό αστοχήσει χάνει πόντο η ομάδα του. Εννοείτε ότι πολλά αυγά θα πέσουν στα ρούχα, πρόσωπα των παιχτών..
οπότε
έχετε έτοιμες νέες αλλαξιές
σαπούνι, νερό και μυρωδιές
έχετε και πολλά δοχεία
για να μαζεύουν
την κάθε αστοχία.

2 σχόλια:

ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ είπε...

Κοίτα, το αυγό είναι δύσκολο να μη σπάσει κατά το βράσιμό του, κυρίως γιατί το βγάζουμε παγωμένο από το ψυγείο και το πετάμε στο μπρίκι. Αφενός είναι καλύτερα να μην το βάλουμε στο βραστό νερό αλλά από την αρχή στο νερό της βρύσης, οπότε ζεσταίνεται σιγά-σιγά.
ΩΣΤΟΣΟ :
ένα είναι το τέχνασμα για να μην πάρουμε το ασπράδι στο χέρι.
Να το τυλίξουμε εξαρχής σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, που το περικλείει πλήρως. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το ράγισμα, αλλά κι αν ακόμα γίνει, το περιεχόμενο δε χύνεται έξω.
Άσε που το αλουμινόχαρτο ξαναχρησιμοποιείται...

Ανώνυμος είπε...

sorry αλλα εντελως αναποδος ο τροπος τσεκαρισματος του φρεσκου αυγου..ισχυει το εντελως αντιθετο