Τρίτη, Αυγούστου 16, 2005

Τα κόλπα μιάς ψησταριάς


ΚΡΕΑΣ
Για πολλά χρόνια πηγαίναμε σε τοπικό χασάπικο και αγοράζαμε διάφορα, αλλά επειδή τις τελευταίες φορές τον κόψαμε γιατί οι μύγες μέσα στο μαγαζί του ήταν πολυπληθέστερες των πελατών του, μύγες παντού τσαμπιά-τσαμπιά και τον σιχαθήκαμε, άνθρωπος που δεν επενδύει σε ένα απλό μυγόχαρτο, σκέψου τι κρέας θα πουλάει. Ετσι παίρνουμε κρέας απο μεγάλο σουπερμάρκετ της περιοχής.
Συνήθως αγοράζουμε σπαλομπριτζόλες, λουκάνικα και κοτόπουλο ανοιγμένο σαν βεντάλια, για ψησταριά λέμε στον χασάπη, αυτός ξέρει πώς να το κόψει. Αν απο φασίσουμε να ψήσουμε ψάρι, τα εντόσθια πετιούνται αλλά μένουν τα λέπια, γιατί αν βγάλουμε τα λέπια τότε το ψάρι θα κολλήσει πάνω στη σχάρα και γίνεται χάλια.

ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Τα λαχανικά είναι απαραίτητα για την ψησταριά, ιδιαίτερα οι μελιτζάνιες (φλάσκες) και οι πιπεριές. Επίσης κάνουν οι πατάτες και τα κρεμμύδια, ακόμη και ντομάτες. Τις πατάτες, κρεμμύδια και ντομάτες τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε πάνω στα κάρβουνα, ενώ τις μελιτζάνες και τις πιπεριές δεν τις τυλίγουμε, τις ψήνουμε έτσι.

ΔΙΑΦΟΡΑ
Χρειαζόμαστε επίσης ένα μεγάλο αριθμό μυρωδικών και μπαχαρικών για τη μαρινάδα, μας αρέσουν το κάρδαμο, κάρυ, τζίντζερ, σόγια, πιπέρια όλων των ποιοτήτων, σαφράνι, φινόκιο, κύμινο, κόλιανδρος, κανέλλα κλπ. Και φυσικά το ελαιόλαδο.

Αυτό είναι ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό πιάτο που ψήνετε πρώτο-πρώτο σε ζεστή φωτιά, εμείς τα λέμε "Πιτταράκια"


Με αλεύρι κόκκινο για όλες τις χρήσεις, βάζουμε βούτυρο και ένα αυγό και φτιάχνουμε μία μαλακιά ζύμη, την οποία πλάθουμε σε μικρά κοτσιδάκια. Μεσα στη ζύμη μπορείτε να ρίξετε πιπέρια, μέντα, δυόσμο, ρίγανη, μαϊντανό ότι θέλετε για έξτρα γεύση, σε εμάς αρέσουν σκέτα. Τα σκεπάζετε με πετσέτα και τα αφήνετε σε χλιαρό μέρος για να φουσκώσουν (καμμιά ωρα). Και μετά στα κάρβουνα... Το κάτι άλλο είναι..


Ο Κ. στρώνεται και ανάβει τη ψησταριά παραδοσιακά, με κάρβουνα κλπ.

Τα ψάρια δεν χρειάζονται μεγάλη ζέστη, απλά τέχνη θέλουν να μην στεγνώσουν και γίνουν μούμιες.


Το κοτόπουλο χρειάζεται δυνατή φωτιά, συνήθως το τυλίγω με αλουμινόχαρτο, ώστε πρώτα να ψηθεί μέσα και στο τέλος βγάζω το αλουμινόχαρτο για εξωτερικό ψήσιμο.

Επίσης μπορείτε να φτιάξετε σουβλάκια, στο καλαμάκι βάζετε, ένα κομμάτι κρέας, ένα κομμάτι πράσινη πιπεριά, ένα κομμάτι ανανά (κονσέρβα), αν δεν έχετε ανανά και ένα κερασάκι (αυτά που ρίχνουμε στα ποτά) κάνει ή ένα κομμάτι κρεμμύδι. Και πάλι κρέας..


Επίσης φτιάχνουμε και διάφορα ντίπς για τα κρέατα, ένα ωραίο με γιαούρτι, τριμμένο αγγούρι, χυμό λεμονιού και λίγο κάρυ, ή αντί για κάρυ μπορείτε να βάλετε σκόρδο, ή τσίλις κλπ.

Συνήθως πίνουμε μπύρα με τη ψησταριά στην αρχή (τσέχικη Urquell, ή Grinbergen, αλλά μετά συνεχίζουμε με κρασιά.

Για γλυκό, μετά την ψησταριά θέλουμε κάτι δροσερό, τελευταία ανακαλύψαμε τα παγωτά της Φρουτομανιας, έχει και στο Ναύπλιο απ ' όπου πάμε και παίρνουμε, άλλες πάλι φορές χτυπάμε και κανένα εκμέκ..

1 σχόλιο:

saurav είπε...

yuummmmy...so delicious.....