Τετάρτη, Ιανουαρίου 28, 2009

Τα μενού των delivery

Εστιατόρια, πιτσαρίες, σουβλατζίδικα και διάφορα εθνικ ταχυφαγεία έχουν δυνατότητες αποστολής φαγητού στο σπίτι. Πολλοί άνθρωποι δεν μαγειρεύουν ή συχνά αρέσκονται να παραγγέλνουν και απέξω. Ετσι τα λογείς φαγάδικα μας πετάνε τους καταλόγους φαγητών τους κάτω απο τη πόρτα.
Χθές μου πέταξαν ένα για παραδοσιακές γεύσεις απο το Πάπιγκο. Εχω πάει στην Ηπειρο και πάνω κάτω ξέρω τι τρώνε εκεί. Διαβάζοντας όμως τις προσφορές τους ταχυφαγείου, μου ήρθε το αίμα στο κεφάλι!
Μία παραδοσιακή σαλάτα είναι εκείνη με "ρόκα-παρμεζάνα, τοματίνια και ξύδι balsamico", ναί οι γιαγιάδες της Πίνδου παπάρα σε μπαλσαμικό κάνουν το ψωμί τους όταν δεν τρώνε μακαρόνια με παρμεζάνα - αλλο παραδοσιακό τυρί! Η βαζουν edam στη σαλάτα του Σέφ μαζί με τα μαρούλια, αγγούρια, αυγά ημέρας (και όχι Τουρκίας), ζαμπόν κλπ.
Να κατοχυρώσουμε τη παρμεζάνα και το ενταμ σαν τυπικά ηπειρώτικα τυριά γιατί ως γνωστόν η Ηπειρος μόνο τυριά δεν έχει!

Πάμε και στα κρέατα
Μπιφτέκι απο μοσχαρίσιο κιμά ζυμωμένο με "μυστική συνταγή". Α! Καλά! Ολα αυτά τα μυστικά σημαίνουν κάποιο κρέας μαζί με ότι περισσεύει απο τη κουζίνα σε μυρωδικά κλπ. Αντι για τη μυστική συνταγή, χάθηκε να γράψεις με τον Χ τρόπο;
Και ο χοιρινός γύρος delicatessen, τι είναι; Τον έχουν αλέσει 19 φορές απο τη μηχανή του κιμά μαζί με την άλλη μυστική συνταγή του συμπέθερου;

Απο τα μαγειρευτά συμπεριλαμβάνει τη κορωνίδα της Ηπείρου: το παστίτσιο! Εντάξει αν το πάρεις έτσι γιατί όχι και το au gratin, ό,τι θέλεις βάζε..παραδοσιακέ κουζινοτρόμε!

Ο μέσος Ελληνας είναι σαβουροφάγος. Πηγαίνει σε ταβερνεία και εστιατόρια με απίστευτη χαμηλή ποιότητα τροφής (για να μη μιλήσω για σέρβις), τρώει απαίσια μαγειρεμένα φαγητά με πρώτες ύλες κατά πολύ χειρότερες απο αυτές που τρώει σπίτι του και πληρώνει και αδρά, αλλά του αρέσει. Αντίστοιχα τα ντελίβερι που παραγγέλνει για το σπίτι είναι ένα συνοθύλεμα λιπων, αλατιού και θερμίδων προσθέτοντας βάρος χωρίς βιταμίνες και υγεία.
Ομως κάποιος θα έπρεπε να μαζεύει λίγο τις μπούρδες που γράφουν τα ταχυφαγεία στους καταλόγους τους, και δεν εννοώ τις σαχλαμάρες απο ελληνικά στα αγγλικά (π.χ. τα καλαμαράκια γίνονται inkstands (μελανοδοχεία) και τα χόρτα σε weeds (ζιζάνια) που μόνο οι ψαγμένοι καταλαβαίνουν περί τίνος πρόκειται και οι άλλοι απλά αηδιάζουν, τα βασικά βρε παιδιά, ακου παραδοσιακή Παρμεζάνα στην Ηπερο! Σε λίγο θα μας βάλετε και μπαρμπούνια που σπαρταράνε στη Κοζάνη!

4 σχόλια:

George είπε...

"Ο μέσος Ελληνας είναι σαβουροφάγος..."

Πόσο περίμενα να δω και κάποιον άλλον να το λέει αυτό. Και συνεχίζει όλο και καλύτερα! Πολύ το χάρηκα το post. Αναμμένο ανυπόμονα και αλλά.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά τα λες :-)

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Λιγότερο "δήθεν" χρειαζόμαστε όλοι στην ζωή μας - κι όχι μόνο στο φαγητό έξω ή απ' έξω, φυσικά - αλλά το λιγότερο "δήθεν" δεν μπορεί να χρεωθεί τόσο ακριβά όσο η "μούρη", που πουλάνε οι περισσότεροι και που αγοράζουμε, δυστυχώς, οι περισσότεροι!

An-Lu είπε...

Εγώ πάλι θέλω σαργούς Φλωρίνης!
;-)