Σάββατο, Μαρτίου 29, 2008

Τσίκλα ΕΛΜΑ - και όμως κάποιοι ενδιαφέρονται

Τρείς μήνες πρίν είχα γράψει ένα κείμενο για την ποιότητα της Τσίκλας ΕΛΜΑ, που ενώ την μάσαγα απο παιδι, σταδιακά διαπίστωσα ότι έχανε τη γεύση της, διαρκούσε λιγώτερο απο τις άλλες φθηνώτερες τσίκλες του εμπορίου, κάτι που με απογοήτευε. Ετσι θα το παράταγα το όλο θέμα σαν "κρίμα αλλά τι να κάνουμε" και θα στρεφόμουνα αλλού. Πάλι όμως δεν μου έκανε καρδιά να το κάνω χωρίς να εκφράσω τό παράπονό μου.

Τρείς μήνες αργότερα διαπίστωσα ότι υπάρχουν και κάποιοι που ενδιαφέρονται σε αυτή τη χώρα, για την ποιότητα και τον αγοραστή. Οτι υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται τον εαυτό τους και το αντικείμενό τους και είναι ευαίσθητοι στις ανησυχίες των καταναλωτών, διαθέτουν το χρόνο τους να εξηγούν τις αλλαγές που πρέπει να γίνονται σε ένα παραδοσιακό προϊόν ώστε να το απολαμβάνουμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ελαβα αυτό το mail μέσω κάποιου τρίτου ατόμου..μετά απο περιπέτειες, αλλά τελικά ήρθε σε εμένα. Σας το παραθέτω ως έχει:
Ευχαριστούμε για τα σχόλια σας και για τον χρόνο που διαθέσατε να μοιραστείτε μαζί μας το παράπονο σας.

Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω τα γεγονότα με κάθε ειλικρίνεια:
Παλιότερα, υπήρχε πράγματι ένας τύπος τσίχλας, με σημαντικό ποσοστό μαστίχας και ζάχαρη (χωρίς μαστιχέλαιο). Είχε διάρκεια σε γεύση μαστίχας, ήταν τελείως διαφορετική από οτιδήποτε άλλο, αλλά:
Ήταν με ζάχαρη και ήταν πάρα πάρα πολύ σκληρή. Ήταν τελείως ακατάλληλη για παιδιά, μετά από καιρό γινόταν πέτρα, και δημιουργούσε τα μύρια προβλήματα στον καταναλωτή.
Αποφασίστηκε τότε (πριν από 10 χρόνια περίπου) να καταργηθεί σιγά σιγά (όχι για λόγους κόστους!!) και να αντικατασταθεί από 2 νέους τύπους έναν με ζάχαρη, έναν χωρίς αλλά σε κάθε περίπτωση μαλακές και φιλικές στον καταναλωτή. Επίσης επενδύθηκε μεγάλο για την εποχή ποσό σε νέα συσκευασία (blister – φαρμακευτική), σε νέα υλικά συσκευασίας κορυφαίας ποιότητας, και φυσικά στις καλύτερες δυνατές πρώτες ύλες. Όλα αυτά ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2000 και είχαν σαν αποτέλεσμα μία εκτίναξη των πωλήσεων της ΕΛΜΑ πανελλαδικά.

Από τότε πολλά συνέβησαν, όχι όμως μείωση του ποσοστού μαστίχας ή μαστιχελαίου στην συνταγή !!

Η τσίχλας μας έχει σαφέστατο πρόβλημα στην διάρκεια της γεύσης όμως αυτό οφείλεται αποκλειστικά στα φυσικά (και μόνο !) αρώματα που περιέχει. Η τσίχλα ΕΛΜΑ είναι η μοναδική με φυσικό μαστιχέλαιο, ίσως το ακριβότερο άρωμα του κόσμου (3.000€/kg), το οποίο δυστυχώς εκτός από πολύ ακριβό είναι και πολύ πτητικό (σαν αιθέριο έλαιο που είναι). Με άλλα λόγια εξατμίζεται εύκολα και γρήγορα.
Οι πάμφθηνες τσίχλες που αναφέρετε ότι διαρκούν γευστικά περισσότερο (αλλά και όλες της αγοράς), έχουν 100% τεχνητά αρώματα, τα οποία δίνουν το περίφημο (για τις τσιχλοβιομηχανίες) longlasting flavor…

Κλείνοντας επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι οι τσίχλες ΕΛΜΑ έχουν πολλαπλάσιο 5-10 φορές κόστος παραγωγής από τις υπόλοιπες λόγω του ότι:
Είναι οι μοναδικές της αγοράς που δεν έχουν αντιοξειδωτικά (BHT.BHA), κάτι σαν συντηρητικά
Είναι οι μοναδικές της αγοράς που δεν έχουν τεχνητά γλυκαντικά (ασπαρτάμη, ακετοσουλφάμη)
Είναι οι μοναδικές της αγοράς που δεν έχουν καθόλου τεχνητά αρώματα
Είναι οι μοναδικές της αγοράς που περιέχουν τεράστιο ποσοστό ξυλιτόλης (το υγιεινότερο γλυκαντικό) κορυφαίας ποιότητας

Και όταν λέω «οι μοναδικές» το εννοώ, ακόμα και σε σχέση με τις νέες τσίχλες με μαστίχα που άρχισαν εδώ και 2 χρόνια να κυκλοφορούν από τον ανταγωνισμό.
Ελπίζω να σας διαφώτισα λίγο, είμαι στην διάθεση σας για οτιδήποτε άλλο

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μιλτιάδης Σαραντινίδης
Χημ.Μηχανικός / Εμπορικός Διευθυντής


Περιττό να σας πώ ότι ξαναγύρισα στην τσίκλα ΕΛΜΑ, αγόρασα απο ένα κουτάκι για κάθε τσάντα μου και άμα τελειώνει η γεύση της , απλά βάζω ένα δεύτερο κουφετάκι στο στόμα μου. Σας ευχαριστώ πάντω για το ενδιαφέρον και τον χρόνο σας

10 σχόλια:

heart n soul είπε...

Μαρίνα το έίχα διαβάσει τότε το κείμενο/παράπονο κι είχα γελάσει γιατί είχα την ίδια κουβέντα/παράπονο με την αδερφή μου:) εντυπωσιάστηκα που είχες απάντηση! θα μεταφέρω τα νέα στην σίστερ!

Lina είπε...

περιττό να σου πω ότι είμαι φανατική της μαστίχας!

μασάω όλη μέρα τσίχλες και η κελύτερη επιλογή είναι φυσικά η αμστίχα η οποία όχι μόνο δεν είναι βλαβερή όπως οι κοινες τιχλες, αλλά ωφελεί κιόλας =)

Ανώνυμος είπε...

Μαρίνα,

ειναί εκπληκτικό αυτό. Τελικά στην ελλάδα υπάρχουν και σοβαροί επαγγελματίες ποθ ακόμα νοιάζονται για τα προιόντα τους και τον καταναλωτή... Συγχαρητήρια στον κυρίο Μιλτιάδη Σαραντινίδη

Julia_Dream είπε...

Πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Από τη σοβαρότητα του κυρίου και τον σεβασμό που έδειξε. Ήταν ειλικρινής και απλός και ήθελε να σου εξηγήσει, χωρίς όμως να είναι απολογητικός. Είναι τοσο ενθαρρυντικό αυτό! Σ' ευχαριστώ που το μοιράστηκες μαζί μας!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Μαρίνα πολύ κατατοπιστική η επιστολή του κυρίου.
Σευχαριστούμε.
Ηταν ένα πρόβλημα που είχα εντοπίσει και εγώ σαν λατρης της μαστίχας και των προιόντων της.
Το είχα αναφέρει μάλιστα και στο mastihashop στο Σύνταγμα στην Αθήνα και περίπου μου είχαν δώσει την ίδια απάντηση.
Σαν Φαρμακοποιός (www.farmakopoios.blogspot.com) ενδιαφέρθηκα να συνεργαστώ μαζί τους σε διάφορα προιόντα που μπορούν να έχουν και φαρμακευτικό ενδιαφέρον εναλλακτικής θεραπείας και περιποίησης, όπωε το φυσικό δάκρυ μαστίζας, η μαστιχόσκονη για το πεπτικό, το μαστιχόνερο σαν τονωτική λοσιόν αλλά και στη μαγειρική, η οδοντόπαστες τα σαπουνάκια κα.
Πρέπει να σου πω ότι έχουν κάνει ένα πολύ καλό άνοιγμα στο χώρο μας και είμαι πολύ ευχαριστημένος!!
Μόνο για τα φαρμακεία έχουν βγάλει την ΕΛΜΑ plus με 10 ή 15% περισσότερο μαστιχέλαιο και... τώρα κρατάει !!! Είναι μάλιστα και αρκετά μεγάλες σε ΄μεγεθος και εγώ προσωπικά την κόβω στη μέση φυλάγοντας την υπόλοιπη μέσα στο μπλιστερ.
Αν δεν βρεις φαρμακείο που να έχει τα προιόντα ευχαρίστως να σου στείλω ένα μικρί σταντάκι με το ταχυδρομέιο (το σταντάκι πρεπει να έχει γύρω στα 10 κουτιά ELMA plus.
Να σε ενημερώσω ακόμα ότι αν σου αρέσει η μαύρη σοκολάτα έχουν βγάλει οι άνθρωποι με μαστίχα.. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ !! Πολύ προσιτή και σε τιμή, και μέσα σε ένα ΄μηνα πούλησα το π΄ρωτο σταντάκι (10) και πάράγγειλα άλλα δύο παρόλο που ζεστάινει ο καιρός . (το πολύ πολύ αν δεν τις πουλήσω τις τρώω μόνος μου με τον εσπρεσο μου ¨-)
Σου στέλνω και από αυτές αν θέλεις.
Πού ωράια η κουζίνα σου Μαρίνα.
Χαιρομαι που μπήκα
Θα το αναρτήσω στον Σταυραετό!!

Marina είπε...

Και να ήταν μόνο η τσίκλα...
Μετά το πρώτο κείμενο που είχα γράψει απογοητευμένη..έψαξα για υποκατάστατα και βρήκα καραμέλες με μαστίχα, πήρα λοιπόν ένα μεγάλο βάζο.
Χθές ανακάλυψα και γιαούρτι με μαστίχα Χίου της Becel είναι..
Η προσπάθεια της εταιρείας Αξιέπαινη, μακάρι να πιάσει!

heart n soul, για γέλια και για κλάμματα ήταν γιατί τη συγκεκριμμένη τσίκλα την αγαπούσα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο. Ευτυχώς απεκατεστάθει η τιμή της, το όνομά της και ησύχασα!

Lina και εγώ του μασήματος είμαι απο μικρό παιδί. Και στο σχολείο με το που μπαίνανε οι καθηγητές στην τάξη, πρώτα λέγανε.."Μ, φτυσε τη τσίκλα" και μετά οτιδήποτε άλλο!!

Γιώργο, Julia dream, είδατε ε? Κάτι τέτοια με κάνουν να χαίρομαι, δεν είναι όλοι στην Ελλάδα σκάρτοι, υπάρχουν και σοβαρές εταιρείες.

Sakis, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, θα σε αναρτήσω και εγώ παντού. Δεν ήξερα ότι έχουν τα φαρμακεία μεγάλες τσίκλες..θα ψάξω και αν δεν βρώ τότε..θα σε υποχρεώσω! Σοκολάτες και γλυκά δεν τρώω, έχω αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και στα παράγωγά τους, τρώω πολύ απλές γλυκές γεύσεις, καραμέλες, τσίκλες κλπ.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Μαρίνα
σ'ευχαριστώ.
στην διάθεσή σου πάντα

Crazy Chef είπε...

μακαρι να χαμε κι αλλους...

Ανώνυμος είπε...

WWW.RADIOPOINT.GR
MONO OTAN AKOYSEIS TO PROGRAMMA KATALABENEIS DIAFORA

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κο Σαραντινίδη που απάντησε για να λυθεί αυτή η παρεξήγηση. Μακάρι να ακολουθούσαν και άλλοι το παράδειγμα του σε κάποια post που έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς για άλλα προιόντα σε διάφορα blog!