Τρίτη, Μαΐου 29, 2007

Ετοιμα φαγητά

Τον τελευταίο καιρό μετά τη μετακόμιση της κας Π, ήρθα σε επαφή με τα έτοιμα φαγητά, όχι εκείνα που πουλάνε τα εστιατόρια/πιτσαρίες/ταβέρνες, σε πακέτο αλλά εκείνα των σούπερμάρκετ.
Αναρωτιέμαι αν τώρα έχει πέσει η ποιότητά τους ή πάντα τέτοια χάλια είχαν και δεν το είχα πάρει ποτέ είδηση. Είτε λύσσα στο αλάτι, είτε ξεροψημένα απ' έξω και ωμά με αίμα απο μέσα. Και η τιμή...φωτιά!
Παράδειγμα τα ψητά κοτόπουλα. Απ' εξω ροδοψημένα, φαίνονται πολύ ελκυστικά. Μέχρι να τα πάς σπίτι. Με το που τα κόβεις διαπιστώνεις ότι όλη η νοστιμιά είναι η πέτσα. Η σάρκα έχει τη γεύση του αχυρου, είναι δε σκληρή σαν να μασάς λάστιχο. Αν πάς και πιό μέσα βλέπεις κόκκινο, στην αρχή ροζέ και γύρω απο τα κόκκαλα κόκκινους χόνδρους. Αίμα.
Αυτό το δόλιο το κοτόπουλο ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ έχει μαγειρευτεί και πόσες ακόμη θα μπεί-βγεί στα μικροκύματα ώσπου να πουληθεί?
Οι σαλάτες που κάθε μέρα αραδιάζονται στα ράφια, και καλά αν είναι αεροστεγώς κλεισμένες σε πλαστικές συσκευασίες υπάρχουν όμως και οι ελεύθερες σε στύλ salad bar να ξεραίνονται στον αέρα, έρμαια των εντόμων, γιατί τα μυγόχαρτα πάντα απουσιάζουν.
Και να μην πώ τα λογείς παστίτσια, μουσακάδες που έχουν γίνει ένα γευστικό χάλι απο τις αλλεπάλληλες φορές που μπαινοβγήκαν στους φούρνους, , λύσσα στο αλάτι, ίσως τις πρώτες μέρες να τρώγονται στην πορεία όμως οι κιμάδες να γίνονται σφαίρες, τα μακαρόνια λάστιχα και η μπεσαμέλ πέτσα.
Τα μόνα που κάπως επιβιώνουν είναι τα λαδερά και ίσως μερικά γλυκά.
Ομως μετά την πάροδο κάποιων ημερών το απλό ζελέ γίνεται τσικλόφουσκα και ένα κέικ, μεταλάσσεται σε τρίμμα παρμεζάνας.
Και δεν είναι καθόλου φθηνά, άρα γιατί τέτοια αμέλεια κύριοι σουπερμαρκετeers?


6 σχόλια:

Lina είπε...

στη γερμανία, το βράδυ, τα γλυκά που δεν πουλ΄θηκαν όλη την ημέρα πουλιούνται μισοτιμής ή και λιγότερο.

Το βρίσκω αβάσταχτα τίμιο για τα ελληνικά δεδομένα.
"κύριε ψιλομπαγιάτεψε το κέηκ αλλά θα το πάρετε 1,5 ευρώ " και κάνεις την επιλογή.

elie είπε...

Πάντως και στα ΑΒ τα απογεύματα του Σαββάτου έχω ακούσει από τα μεγάφωνα ότι τα έτοιμα φαγητά πωλούνται στη μισή τιμή...

Ανώνυμος είπε...

Μιά άλλη λύση είναι να μαγειρεύεις και να τα βάζεις στην κατάψυξη.
Δεν γίνεται με όλα τα φαγητά, αλλά είναι μια λύση.

Ο εργένης μίλησε. Ουγκ!

kiki είπε...

Οκ, μου κόπηκε η όρεξη... :-(

Marina είπε...

lina, αυτό θα ήταν πάρα πολύ σωστό και τίμιο, θα μπορούσε να γίνεται ΚΑΙ στην Ελλάδα. Αντ' αυτού, το ίδιο μπαγιάτικο με την ίδια υψηλή τιμή ξαναβγαίνει την επόμενη μέρα. Είναι να μην γκρινιάζω? Πρέπει να μας θεωρούν πολύ βόδια..μήπως όμως και είμαστε?

elie, στον ΑΒ έτσι είναι. Αυτά που είδα-αγόρασα-έφριξα ήταν απο τον Μαρινόπουλο-Champion

Gianni, το θέμα δεν αφορά εμάς, γιατί ποτέ δεν τρώμε αυτού του είδους το έτοιμο (καλύτερα να φάμε σουβλάκια-είναι πιό τίμια)αφορά την θεία Π που ωσπου να εγκατασταθεί στο νέο της σπίτι, έπαιρνε έτοιμα φαγητά. Εξ' ού και η ξεφτίλα.

oneiromageiremata, έπρεπε κουκλίτσα μου να έβλεπες τη ξεροψημένη πέτσα, το συμπαγές χωρίς γεύση κρέας και τα ματωμένα κόκκαλα. Ποιά όρεξη? Κατευθείαν εμετό. Το δε ζελε δεν μασιώταν.

Julia_Dream είπε...

Μπλιαξ! Πώπω, προτιμώ να φάω ψωμοτύρι, παρά αυτά τα κατ' ευφημισμό φαγητά. Πάντως και ο φούρνος της γειτονιάς μου το κάνει αυτό στο τέλος της μέρας. Ίσως γιατί είναι πολύ καλός και σπάνια του μένουν πράγματα. Και πάλι όμως, το κάνει.