Κυριακή, Απριλίου 16, 2006

Τα αυγά και τα πασχάλια



Πάσχα έρχεται και αυγά θα βάψετε, αν όχι εσείς κάποιος στο σπίτι σας. Ας γράψουμε λίγη ιστορία κατ΄αρχήν
ΓΙΑΤΙ βάφουμε κόκκινα αυγά.
Οι παλιοί έλεγαν ότι αυτό γίνεται
α) για να θυμόμαστε την Ανάσταση, μια και το κόκκινο είναι το χρώμα της χαράς, κι ακόμα γιατί το κόκκινο έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό.
β) άλλη παράδοση λέει ότι μια πιστή του Χριστού είπε στη γειτονισσά της ότι ο Χριστός αναστήθηκε κι εκείνη είπε ότι αν αναστήθηκε, η κότα μου να γεννήσει κόκκινα αυγά και έτσι κι έγινε.
γ) τα αυγά βάφονται κόκκινα συμβολίζοντας το αίμα του Χριστού.
Ωραία! Μάθαμε γιατί τα βάφουμε, αλλά
ΓΙΑΤΙ τα τσουγκρίζουμε?
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αβγών γίνεται μετά το άκουσμα του "Χριστός Ανέστη". Το έθιμο είναι χαιρετιστήριο, αλλά κρύβει ένα μικρό ανταγωνισμό, αφού ο νικητής του τσουγκρίσματος είναι μεταφορικά και ο πιο γερός.

Ας περάσουμε τώρα και στο κυρίως πιάτο, δηλαδή στο
ΒΑΨΙΜΟ

α) Το στόλισμα των αβγών με φύλλα και λουλούδια
Έχουμε μαζέψει διάφορα λουλούδια (κατά προτίμηση, μαργαρίτες) και φυλλαράκια. Παίρνουμε τούλι από μπομπονιέρες σε τέτοιο μέγεθος, ώστε να μπορεί το ύφασμα να τυλιχθεί και να δεθεί γύρω από κάθε αβγό. Τοποθετούμε πάνω στο αβγό το λουλούδι ή το φύλλο ή και τα δύο μαζί και στη συνέχεια τυλίγουμε το αβγό με το ύφασμα σφιχτά και το δένουμε με μία κλωστή. Όταν ετοιμάσουμε με αυτό τον τρόπο όσα αβγά θέλουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε ήδη βράσει το νερό με την μπογιά και το ξίδι και τα βάφουμε όπως αναφέρεται παραπάνω.Ύστερα από δέκα λεπτά, τα βγάζουμε με προσοχή και κόβουμε την κλωστή. Αφαιρούμε το ύφασμα, τα λουλούδια και τα φύλλα. Το αβγό έχει βαφτεί κόκκινο και έχει διακοσμηθεί με άσπρα σχέδια λουλουδιών και φύλλων. Τα αλείφουμε με λάδι και κατόπιν τα σκουπίζουμε.
β) Το βάψιμο των αβγών με φλούδες κρεμμυδιού
Έχουμε μαζέψει φλούδες από ξερά κρεμμύδια. Παίρνουμε τούλι από μπομπονιέρες σε τέτοιο μέγεθος, ώστε να μπορεί το ύφασμα να τυλιχθεί και να δεθεί γύρω από κάθε αβγό. Καλύπτουμε όλο το αβγό ή μερικώς με φλούδες κρεμμυδιού και στη συνέχεια το τυλίγουμε με το ύφασμα σφιχτά και το δένουμε με μία κλωστή. Όταν ετοιμάσουμε με αυτό τον τρόπο όσα αβγά θέλουμε, τα βάζουμε στην κατσαρόλα όπου έχουμε ήδη βράσει το νερό με την μπογιά και το ξίδι και τα βάφουμε όπως αναφέρεται παραπάνω. Έπειτα από δέκα λεπτά, τα βγάζουμε με προσοχή και κόβουμε την κλωστή. Αφαιρούμε τις φλούδες κρεμμυδιού. Τα αβγά έχουν πάρει διάφορες αποχρώσεις.Τα αλείφουμε με λάδι και κατόπιν τα σκουπίζουμε.

3 σχόλια:

Ο Φοβερός είπε...

Eftixos pou to apantise kapios to megisto erotima ton augon giati me rotane oi amerikanoi kai den ksero tin apantisi :p

Katerina ante portas είπε...

Όσο ζω μαθαίνω! Για να μη πώ "γηράσκω"!
Χρόνια πολλά και πάλι. Πέρασε να πάρεις το "δώρο σου" απο το diary!

Marina είπε...

Φοβερέ, συγνώμη για την καθυστέρηση, έδωσα εξήγηση στο άλλο μου μπλόγκ, την καθημερινή τρέλλα. Δεν είναι πάντως δύσκολα.

Katerina, σε ευχαριστώ γλυκιά μου, το δώρο σόυ ήταν υπέροχο.