Τρίτη, Ιανουαρίου 05, 2010

Η σαβουροφαγία ως επιστήμη

Εχω παρατηρήσει ότι σε πάρα πολλούς νεοέλληνες δεν είναι σημαντική η ποιότητα του φαγητού/ποτού τόσο όσο το να βγαίνουν έξω για να φάνε ό,τι νάναι, αρκεί να βγούν, να δούν και κυρίως να τους δούν.
Υπάρχουν πολλοί ανάμεσά μας που θα βγάλουν έξω την οικογένειά τους Κυριακή σε απαίσια ταβέρνα, γεμάτη λίγδα και ανάγωγους σερβιτόρους. Τα υλικά των φαγητών θα είναι κατά πολύ χειρότερα απο αυτά που τρώνε στο σπίτι τους ενώ οι τιμές τους τσιμπημένες. Και αυτό το λένε Κυριακάτικο φαγοπότι και το έχουν αναγάγει σε τρόπο ζωής. Συχνάζουν σε μέρη που έχουν κακό φαγητό αλλά υψηλές τιμές. Η σαβουροφαγία είναι τρόπος ζωής για αυτούς τους ανθρώπους.
Ερχόμαστε λοιπόν στους ιδιοκτήτες εστιατορίων εκείνους που κάνουν τη σαβουροφαγία επιστήμη. Πρόσφατα συζητούσα με έναν επιχειρηματία εστίασης, ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων στην Ελλάδα..και μου έλεγε ότι "πρώτα φροντίζω να γεμίζει το μαγαζί και μετά ψάχνω για σέφ"!
Αυτό είναι τρομερό, αν το σκεφτεί κανείς γιατί σημαίνει ότι πρώτα έρχεται η τσέπη του και αφού γεμίσει με τους οβολούς των σαβουροφάγων..τότε και μόνο τότε..σκέφτεται να βελτιώσει τις γεύσεις, προσλαμβάνοντας και ένα σέφ..ευελπιστώντας να του φτιάξει και αλλά διαφορετικά πιάτα ώστε να αλλάζουν τα μενού κάθε τόσο και ..νέοι σαβουροφάγοι να συνωστίζονται..
Φταίνε οι σαβουροφάγοι κυρίως γιατί είναι εκείνοι που σπεύδουν στα όποια τρέντι μέρη τους λένε οι σωρεία των φυλλάδων που κυκλοφορούν στα περίπτερα, επί του θέματος.. Ετσι προκειμένου να καθίσει δίπλα στο γνωστό διεθνές αστέρι της πίστας κ. Χλιμίτζουρα ή και να φωτογραφηθεί cheek-to-cheek με την αγαπημένη όλων των πρωϊνάδικων Ανούλα Ξεβρακοπούλου, τρώνε και σκ..καπαμά! Τα πληρωνουν δε χρυσά! Και μετά καυχώνται για το ΥΠΕΡΟΧΟ νέο στέκι που εκείνοι ανακάλυψαν..όπου΄όλα τα αστέρια της ελληνικής τηλε γκλαμουριάς λάμπουν..και τρώνε..τι το ωραιότερο.

Γι αυτό το λόγο υπάρχουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ταβέρνες και πολλά πλέον εστιατόρια που σερβίρουν κακό φαγητό και άθλια ποτά ή κρασιά στην Ελλάδα.


Το έχω ξαναπεί, γιατί είμαστε λαός σαβουροφάγος.

4 σχόλια:

crispy είπε...

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά. Έχετε απόλυτο δίκιο! Είναι κάτι που το λέω χρόνια τώρα! Το γεγονός ότι ο Έλληνας τρώει πολύ κι ο,τιδήποτε σε ΚΑΜΊΑ περίπτωση δεν τον κάνει καλοφαγά , όπως θέλει να διατείνεται ότι είναι... Κι όσον αφορά την εστίαση πάλι έχετε δίκιο. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων που βλέπουν τον χώρο της εστίασης μόνον ως έναν τρόπο για να κάνουν big bucks και τίποτε άλλο. Αυτός είναι κι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια έχω γίνει πολύ -μα παρα πολύ - επιλεκτική στο θέμα ''βγαίνω για φαγητό''.

Marina είπε...

Η ιδέα είναι να επιλέγουμε να τρώμε σε μέρη που μαγειρεύουν με καλά υλικά και που σερβίρουν εδέσματα καλύτερα απο αυτά που τρώμε σπίτι μας. Η πληθώρα των ντελίβερι δείχνει ότι ο μέσος Ελληνας δεν μαγειρεύει, οπότε η κακιά πρώτη ύλη είναι δεδομένη (αφού τρώει πολλά φαγητά τύπου ντελίβερι). Ετσι, δυστυχώς, το να συνεχίζει να επιλέγει το κακό και ακριβό φαγητό και έξω απο το σπίτι του..είναι μία λυπηρή κατάληξη.

Οπως και εσείς, διαλέγω που θα φάω έξω σήμερα, διαλέγω το μάγειρα περισσότερο και τις τιμές βεβαίως. Κάποιοι το έχουν δεί πολύ στραβά ότι πρέπει να ακουμπήσει κανείς πολλά για να φάει ωραία. Είναι λάθος. Παίρνοντας μία βόλτα τα ωραιότατα γαλλικά και ιταλικά μπιστρό στο εξωτερικό, συγκρίνοντας τιμές και ποιότητα φαγητού, βλέπει ότι η Ελλάδα απέχει κατά πολύ.

Heliotypon είπε...

Αν είμαστε μόνο σαβουροφάγος καλά θα ήταν. Σαβούρα γενικώς είμαστε. Σε όλες μας τις εκδηλώσεις. Από το σχολείο μαθαίνουν τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να ανήκεις σε ένα κόμμα και πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνεις όσο το δυνατό λιγότερα (έως και τίποτα, θα έλεγα). Από κει και πέρα τα υπόλοιπα είναι αναμενόμενα. Θρησκεία η δημόσια θέση. Ιδανικό η επίδειξη. Μαγκιά η βρωμιά και οι κακοί τρόποι. Θεοί οι ποδοσφαιριστές, οι μπασκετμπολίστες και οι καψουροτραγουδιάρηδες. Αξίες που παίρνουμε από παιδιά σε κάθε βήμα μας. Τι περιμένεις; Απορώ πώς μας ανέχονται ακόμη οι ευρωπαίοι. Τέτοιους "αφρικανούς" της κακιάς ώρας!

nopoula είπε...

Να γιασει το στομα σας παιδια!!
Εχετε απολυτο δικιο σε οτι εχετε πει!!