Τρίτη, Μαΐου 29, 2007

Ετοιμα φαγητά

Τον τελευταίο καιρό μετά τη μετακόμιση της κας Π, ήρθα σε επαφή με τα έτοιμα φαγητά, όχι εκείνα που πουλάνε τα εστιατόρια/πιτσαρίες/ταβέρνες, σε πακέτο αλλά εκείνα των σούπερμάρκετ.
Αναρωτιέμαι αν τώρα έχει πέσει η ποιότητά τους ή πάντα τέτοια χάλια είχαν και δεν το είχα πάρει ποτέ είδηση. Είτε λύσσα στο αλάτι, είτε ξεροψημένα απ' έξω και ωμά με αίμα απο μέσα. Και η τιμή...φωτιά!
Παράδειγμα τα ψητά κοτόπουλα. Απ' εξω ροδοψημένα, φαίνονται πολύ ελκυστικά. Μέχρι να τα πάς σπίτι. Με το που τα κόβεις διαπιστώνεις ότι όλη η νοστιμιά είναι η πέτσα. Η σάρκα έχει τη γεύση του αχυρου, είναι δε σκληρή σαν να μασάς λάστιχο. Αν πάς και πιό μέσα βλέπεις κόκκινο, στην αρχή ροζέ και γύρω απο τα κόκκαλα κόκκινους χόνδρους. Αίμα.
Αυτό το δόλιο το κοτόπουλο ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ έχει μαγειρευτεί και πόσες ακόμη θα μπεί-βγεί στα μικροκύματα ώσπου να πουληθεί?
Οι σαλάτες που κάθε μέρα αραδιάζονται στα ράφια, και καλά αν είναι αεροστεγώς κλεισμένες σε πλαστικές συσκευασίες υπάρχουν όμως και οι ελεύθερες σε στύλ salad bar να ξεραίνονται στον αέρα, έρμαια των εντόμων, γιατί τα μυγόχαρτα πάντα απουσιάζουν.
Και να μην πώ τα λογείς παστίτσια, μουσακάδες που έχουν γίνει ένα γευστικό χάλι απο τις αλλεπάλληλες φορές που μπαινοβγήκαν στους φούρνους, , λύσσα στο αλάτι, ίσως τις πρώτες μέρες να τρώγονται στην πορεία όμως οι κιμάδες να γίνονται σφαίρες, τα μακαρόνια λάστιχα και η μπεσαμέλ πέτσα.
Τα μόνα που κάπως επιβιώνουν είναι τα λαδερά και ίσως μερικά γλυκά.
Ομως μετά την πάροδο κάποιων ημερών το απλό ζελέ γίνεται τσικλόφουσκα και ένα κέικ, μεταλάσσεται σε τρίμμα παρμεζάνας.
Και δεν είναι καθόλου φθηνά, άρα γιατί τέτοια αμέλεια κύριοι σουπερμαρκετeers?


Πέμπτη, Μαΐου 10, 2007

"Butcher's"

Είχα διαβάσει για το εστιατόριο αυτό σε ένα περιοδικό και μιά που μας αρέσει το κρέας είπαμε να το δοκιμάσουμε.
Η περιοχή που βρίσκεται είναι δίπλα στο Γκάζι, μέρος που προσπαθεί να αναβαθμισθεί. Απο τη μία πλευρά υπάρχουν διάφορα μαγαζιά, εστιατόρια και μπάρ όπως τα Mamaca's, Dirty Ginger, Code, Τ, Καλλίχωρον και Σαρδέλλα. Πιό πέρα οικογένειες μεταναστών με τις πολύχρωμες μαντήλες τους κάθονταν στα πεζοδρόμια έξω απο το σπίτι τους και τα λέγανε, κεντώντας ή πλέκοντας. Παιδιά όλων των χρωμάτων παίζανε χαρουμενα στους λακκουβόδρομους με τα ποδήλατά τους. Γειτονιές άλλων εποχών. Θυμήθηκα τις αλάνες των παιδικών μου χρόνων.

Πήγαμε νωρίς το απόγευμα, κατά τις 18.00 και κάναμε καλά γιατί βρήκαμε και πάρκινγκ.. (ΟΕΟ). Υπήρχαν 2-3 παρέες που τρώγανε ήσυχα και καλά. Εκκωφαντική μουσική δοκιμάζόταν απο τα μεγάφωνα της Τεχνόπολης, λόγω της προκείμενης επίσκεψης-συναυλίας των Evanescence (απο τους αγαπημένους μου).
Είχε αέρα έτσι καθίσαμε σε ένα τραπέζι μέσα αλλά πολύ κοντά σε ανοιχτό παράθυρο. Οι σερβιτόροι νέοι, περιποιητικοί, χαμογελαστοί, άνετοι, μας σερβίριζαν χωρίς να βιάζονται.
Φάγαμε
Κερκυραϊκό νούμπουλο (είναι το πιάτο με τις κόκκινες πιπεριές στη φωτό κάτω)


Χειροποίητες τηγ. πατάτες, μπρόκολο, αρνίσια παϊδια, πάνω σε πιτούλες και ξυνό γιαούρτι
Λεμονόπιττες (τάρτες με απαλή ξυνή κρέμα) ,
Ηπιαμε
1 ποτήρι μπύρα Kozel Τσεχίας απο βαρέλι για μένα (πήγαινε πολύ με το κρέας) , 1 καραφάκι κόκκινο κρασί για τον Κ και 2 εσπρέσσο
Σύνολο 51 ευρώ. (Απίστευτο. Νομίσαμε ότι κάνανε λάθος)

Μας κέρασαν 2 ποτηράκια λικέρ μαστίχας. Που εμφανίσθηκαν σε αυτή τη μορφή. Ωραία, πρωτότυπα και απλά.

Φεύγοντας μας χαιρέτησαν με χειραψία (παρόλλο που δεν μας είχαν δεί πρίν) και η ιδιοκτήτρια μας προσέφερε σαν ένδειξη γνωριμίας ένα γλαστράκι με πλατύφυλλο βασιλικό!!!

Κυριακή, Μαΐου 06, 2007

Φελλός

Γιατί τα μπουκάλια κρασιού έχουν φελλό και όχι κανονικό πώμα?

Γιατί αυτό γινόταν απο παλιά, έτσι ξεκίνησαν
Γιατί οι φελλοί έχουν ασθένεις που μπορει να γίνουν αιτία να χαλάσει το κρασί εξαιτίας τους
Γιατί οι γυναίκες προτιμούν τα πώματα που ανοίγουν εύκολα...

Εσείς τι λέτε?