Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 12, 2005

Καλοκαιρινά λαντσάκια

Αρχές Αυγούστου αγόρασα αυτό το Περιοδικό απο ένα περίπτερο, είναι ένας οδηγός βήμα-βήμα για να φτιάχνεις σχεδόν οτιδήποτε, οι συνταγές γραμμένες αριστερά και φωτογραφία όλων των υλικών και του αποτελέσματος δεξιά. Πιό απλό δεν γίνεται
Εχει δέ και εκείνα τα μικρούλια μυστικά της κουζίνας που όλο θέλουνε οι μανάδες μας να μας τα πούν αλλά την τελευταία στιγμή τα ξεχνάνε και μετά ναναναναναν! η πατάτα. Λέει δηλαδή πώς να διαλέγουμε το σωστό μαχαίρι ανάλογα με το τί θέλουμε να κόψουμε, τα διάφορα κομμάτια κρέατος απο ποιό σημείο των ζώων είναι, πώς να φυλάμε τα λαχανικά στον καταψύκτη, πώς να σιροπιάσω τα φρούτα... κλπ
Επειδή λοιπόν το καλοκαίρι κάνει και κομμάτι ζέστη, να κάτσουμε να ψηθούμε στην κουζίνα φτιάχνοντας κουνέλια, χοιρινά και παρεμφερή δεν λέει, έτσι προτιμάμε να τρώμε μεζεδάκια και να σβήνουμε τη δίψα με ούζο ή λευκό κρασί.

Στη διπλανή φωτό φαίνεται η πρώτη συνταγή που κάναμε και που είναι Μελιτζάνα με μοτσαρέλλα ψητή. Για να το φτιάξουμε πήραμε 1 μελιτζάνα, την κόψαμε ροδέλλες τις βάλαμε στο νερό (με λίγο αλατάκι) για να ξεπικρίσουν και μετά τις ψήσαμε στο φούρνο. Πρίν τις βάλουμε στο φούρνο τις βουτύξαμε σε χτυπημένο αυγό και τριμμένη φρυγανιά. Τις ψήσαμε για μισή ώρα περίπου και τις βγάλαμε και ακουμπήσαμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.
Εν τω μεταξύ πήραμε 2 μπαγκέτες ψωμιού και τις κόψαμε σαν βαρκούλες, στη μέση, βγάλαμε όση περισσότερη ψίχα μπορούσαμε και γεμίσαμε την βαρκούλα με φρέσκες λιωμένες ντομάτες, απο πάνω βάλαμε τις κρύες φέτες μελιτζάνας και απο πάνω φέτες μοτσαρέλλας. Αλάτι - πιπέρι. Ψήσιμο στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Τρώγονται ζεστές.

Αλλη μία που δοκιμάσαμε είναι το "Μαροκινό κοτόπουλο"
Πήραμε ένα κοτόπουλο και το κόψαμε σε κομμάτια, μέλι, σκόρδο, κολοκυθάκια, φρέσκιες ντοματες, ελαιόλαδο, μαϊντανός και τζίντζερ φρέσκια (κάνει και σε σκόνη) .

Τηγανίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να χρυσίσει και το βγάζουμε απο τη φωτιά Ρίχνουμε μέσα τις ντομάτες (κομμένες και ξεσποριασμένες), την τζίντζερ, αλατοπίπερο και νερό, μέλι και το αφήνουμε να βράσει. Δέκα λεπτά πρίν το σερβίρισμα ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια μέσα.

Και για σαλάτα φτιάξαμε Ταμπουλέ.

Αντε τώρα, το πακετάκι το αγοράζουμε έτοιμο απο το σούπερμάρκετ. Ρίχνουμε μέσα μισό φλυτζάνι βραστό νερό το ανακατεύουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει/κρυώσει. Αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγη φρέσκια ντοματούλα, αγγουράκι κομμένο σε κύβους, ακόμη και καβουρόψιχα..
ΦΙΝΙΤΟ




Σάββατο, Σεπτεμβρίου 10, 2005

Κακκίες

Οφείλω να σας προειδοποιήσω για ορισμένα εστιατόρια στην Ελλάδα που σερβίρουν σπαγγέτι με αστακό.
Ακουσα απο έναν πολύ γνωστό chef ότι το ποσό του φρέσκου αστακού που βάζουνε στα πιάτα αναλογεί στο 1/10 ενώ τα υπόλοιπα 9/10 αποτελούνται απο φιλέτο μπακαλιάρου μαγειρεμένο με τον ίδιο τρόπο.
Ετσι , πουλάκια μου, όταν παραγγέλνετε μία αστακομακαρονάδα, ρίχτε μιά ματιά στον αστακό σας, ζητείστε να σας τον φέρουν στο τραπέζι, ώστε να τον κόψετε με τα χεράκια σας και να τον βάλετε στο πιάτο γιατί...
υπάρχει σοβαρός κίνδυνος
να φάτε μπακαλιάρο
αντί για αστακό αλλά
θα τον πληρώσετε χρυσό!